E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29551
Lasīšanai: 3 minūtes

Kāpēc mājražotājs nevar izmantot dzīvnieku izcelsmes izejvielas

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Edijs

Labdien! Kāpēc mājražotājam, kas cep konditorejas izstrādājumus, PVD neļauj dzīvokļa virtuvē izmantot dzīvnieku izcelsmes izejvielas (olas, krējumu, sviestu, medu)? To varot darīt tikai privātmāju virtuvē.

A
atbild:
02. jūnijā, 2023
Pārtikas un veterinārais dienests
Līga Berga, Veterināro objektu uzraudzības daļas vecākā eksperte

Prasības mazumtirdzniecības uzņēmumiem (mājražotājiem), kas veic papildu, vietēja mēroga un ierobežotas darbības, piegādājot mājas apstākļos ražotu vai gatavotu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 358 “Prasības mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas piegādā mājas apstākļos ražotu vai gatavotu dzīvnieku izcelsmes pārtiku”.

Dzīvnieku izcelsmes pārtika šo noteikumu izpratnē ir piena produkti, olu produkti, medus produkti, apstrādāti zvejniecības produkti, gaļas produkti un gaļas izstrādājumi, izņemot svaigu gaļu; un pārtika, kas satur šos produktus.

Noteikumu 4. punkts paredz, ka par mājražotāju uzskata pārtikas aprites uzņēmumu – saimnieciskās darbības veicēju, kas mājas apstākļos saražoto dzīvnieku izcelsmes pārtiku piegādā tieši galapatērētājam vai – ne vairāk kā 30% no kopējā saražotā dzīvnieku izcelsmes pārtikas apjoma – citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, ja darbības ar dzīvnieku izcelsmes pārtiku notiek:

  • individuālajā dzīvojamā mājā, no kuras vismaz 75%, ieskaitot tās teritorijā esošās ēkas (piemēram, pirts, šķūnis, kūts, garāža), tiek izmantoti dzīvošanai un savām vajadzībām;
  • atsevišķi būvētā, dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai un gatavošanai plānotā un iekārtotā būvē individuālās dzīvojamās mājas teritorijā;
  • atsevišķi būvētā, pārtikas ražošanai un gatavošanai paredzētā un iekārtotā būvē, kas atrodas ārpus individuālās dzīvojamās mājas teritorijas līdzās izejvielu ieguves vietai (piemēram, dzīvnieku novietnei, piena fermai, kautuvei), ja tajā tiek iegūts vismaz 80% dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai vai gatavošanai paredzēto izejvielu.

Dzīvnieku izcelsmes izejvielas (it īpaši jēlprodukti – jēla gaļa, olas u. tml.) ir augsta riska pārtika (var saturēt dažādus piesārņotājus), tāpēc to izmantošana pārtikas ražošanā ir īpaši reglamentēta, lai nepieļautu tādu pārtikas produktu nonākšanu apritē, kas var apdraudēt patērētāju veselību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas