E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29483
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam

J
jautā:
20. maijā, 2023
Anna

Saņēmu no SIA “Rīgas nami” rēķinu par dzīvokli, kur bija aile: aukstā ūdens starpība. Pati esmu vainīga, ka pēdējos mēnešos nenodevu skaitītāju rādījumus, bija brīdinājums rēķinā, es apzinos savu vainu, bet ir viena nianse. Viņi atsaucas uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 999 un Nr. 1013, lai gan Nr. 999 vispār ir zaudējis spēku 01.05.2021., savukārt Nr. 1013 attiecas uz dzīvojamajām mājām, kurās pārvaldīšanas tiesības pilnībā pieder tās īpašniekiem, bet mums ir pašvaldības māja. Savukārt mans dzīvoklis ir municipāls, pēc līguma es esmu īrnieks. Otra nianse: man sniedza atbildi: sakarā ar to, ka es neievēroju noteikumus, tika aprēķināta ūdens starpība atbilstoši noteikumu Nr. 1013 19.2 punkta noteiktajai formulai. (Ja, piemērojot šo formulu, netiek sadalīta visa mēneša ūdens starpība, tad tās atlikumu sadala uz pārējo dzīvokļu skaitu.) Un atsūtīja man šādu aprēķinu: tiek aprēķināta ūdens starpība pēc normas 6,08 m3 x 4 cilvēki = 24,32 m3. Es uzskatu, ka norma uz 1 cilvēku 6 m3 ir pavisam liels cipars, un man liekas, ka mani tagad mēģina maldināt.

A
atbild:
29. maijā, 2023
Rīgas dome
Edīte Matuseviča, Komunikācijas pārvaldes ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība. kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 19. punktā norādīta formula, pēc kuras tiek aprēķināts maksimālais piegādātais ūdens daudzums vienam atsevišķam īpašumam kubikmetri/mēnesī. Viens no formulā iekļautajiem reizinātājiem ir ūdens patēriņa norma vienam iedzīvotājam mēnesī, kas noteikta vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos par sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojumu līgumā ietvertajiem noteikumiem.

Rīgas valstspilsētas administratīvajā teritorijā ir spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 4 Par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu līguma noteikumiem, tā slēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtību. Noteikumu 2. pielikumā ir norādītas ūdens patēriņa normas vienam iedzīvotājam. Dzīvokļos, kuros ir centralizēta aukstā un karstā ūdens apgāde, norma tiek noteikta 6,08 kubikmetri/mēnesī.

Kā jau minēts iepriekš, šajā gadījumā nav iespējams sniegt vērtējumu SIA “Rīgas nami” izrakstītā rēķina atbilstībai normatīvajām prasībām, nezinot adresi. Lai novērstu neskaidrības, īrniece ir aicināta vērsties Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldē, kas pārbaudīs rēķinus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas