E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29469
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Atbrīvojums no līdzmaksājuma neattiecas uz maksas veselības aprūpi

J
jautā:
17. maijā, 2023
Edgars

Labdien! Vai personai ar 2. grupas invaliditāti (81 gadu veca) ir jāapmaksā pacienta līdzmaksājumi par ārstēšanos diennakts stacionārā un stacionārā veiktajiem datortomogrāfiskajiem izmeklējumiem, ja Veselības aprūpes finansēšanas likuma 6. pants “Pacientu līdzmaksājumi” noteic, ka no pacienta līdzmaksājuma ir atbrīvotas personas ar 2. grupas invaliditāti?

A
atbild:
01. jūnijā, 2023
Nacionālais veselības dienests
Evija Štālberga, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Santa Galiņa
LV portāls

Saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības iestādēs, kurām ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), noteiktos gadījumos iedzīvotājiem ir jāveic pacienta līdzmaksājums. Visi gadījumi un pacienta līdzmaksājuma apmērs ir apskatāmi NVD tīmekļvietnē

No pacienta līdzmaksājumu veikšanas ir atbrīvotas vairākas iedzīvotāju grupas. Piemēram, bērni, politiski represētās personas, trūcīgās personas u. c., kā arī iedzīvotāji ar 1. un 2. grupas invaliditāti. Arī visas iedzīvotāju grupas ir norādītas NVD tīmekļvietnē.

Lai apliecinātu savu piederību kādai no minētajām grupām, ārstniecības iestādē ir jāuzrāda atbilstošs dokuments. Konkrētajā gadījumā – invaliditātes apliecība.

NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga uzsver, ka atbrīvojums neattiecas uz maksas pakalpojumu saņemšanu. Ja iedzīvotājs saņem maksas pakalpojumu, tad jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim. Piemēram, par uzturēšanos paaugstināta komforta palātā u. tml.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas