E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29409
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Ar valsts atbalstu saražoto enerģiju nevar pārdot

J
jautā:
12. maijā, 2023
Mārīte

Saules paneļi saražo elektrību, bet visa netiek patērēta. Valsts atbalsts (Latvijas Vides investīciju fonda projektā) neparedz, ka pārpalikumu var tirgot tālāk. Kā īpašumā paliek pārpalikusī elektrība? Vai elektrības pārpalikumu ir iespējams novirzīt uz citos īpašumos patērēto elektrību?

A
atbild:
29. maijā, 2023

Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārraudzībā esošā programma mājsaimniecību atjaunojamo energoresursu (AER) ražošanas atbalstam izstrādāta ar mērķi dot iespēju iedzīvotājiem nodrošināt savu elektroenerģijas pašpatēriņu, nevis veicināt saimniecisko darbību (elektroenerģijas tirdzniecību). Šī iemesla dēļ gan KEM, gan citu ministriju pārraudzītās AER atbalsta programmas mājsaimniecībām paredz ierobežojumu ar šādi iegādāto AER ražošanas iekārtu saražoto elektroenerģiju pārdot.

Atbalsta saņēmējiem ir iespēja izmantot neto uzskaites sistēmu (iepriekš normatīvajos aktos sauktu par neto norēķinu sistēmu), kas dod iespēju vasarā saražoto elektroenerģiju iztērēt ziemas mēnešos (līdz nākamā gada februāra beigām). Elektroenerģija, kas līdz 1. martam nav patērēta, tiek dzēsta. Ievērojot pāreju no vienas neto sistēmas uz divām, 2023. gada 16. februārī Saeima apstiprināja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz iespēju elektroenerģiju, kas bija uzkrāta un nepatērēta līdz 1. martam, pārcelt uz nākamo periodu. Neto uzskaites (iepriekš – neto norēķinu) sistēma nepieļauj elektroenerģijas patēriņu vairākos objektos.

Būtiski atcerēties, ka elektroenerģiju sadales tīklā uzkrāt fizikāli nav iespējams. Visa elektroenerģija, kas ik brīdi tiek saražota, tiek arī uzreiz patērēta. Neto uzskaites (iepriekš – neto norēķinu) sistēma paredz, ka brīdī, kad elektroenerģija tiek saražota, bet netiek patērēta, sistēmas operators to izmanto elektrotīkla zudumu segšanai. Savukārt brīdī, kurā lietotājs iepriekš elektrotīklā nodoto enerģiju patērē, tā faktiski palielina attiecīgā tirdzniecības intervāla sistēmas operatora elektrotīkla zudumus.

KEM atgādina: ņemot vērā izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā, tiek gatavoti atbilstoši grozījumi regulējumā, kas noteic prasības minētā atbalsta saņemšanai AER iekārtu uzstādīšanai. Šie grozījumi cita starpā paredz izslēgt maksimālās ražošanas pieslēguma jaudas nosacījumu, kā arī precizēt kārtību, kādā atbalsta saņēmēji var izmantot neto sistēmas.

Neto uzskaites sistēma nepieļauj enerģijas izmantošanu vairākos mājokļos. Taču, ņemot vērā izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā, KEM jau iepriekš ziņoja, ka pārskata programmas nosacījumus atbalsta piešķiršanai, lai nodrošinātu terminu sakritību, kā arī lai izslēgtu maksimālās jaudas ierobežojumu (šobrīd atbalsta saņēmējam jānodrošina, ka ražošanas jauda nepārsniedz 50 % no patēriņa jaudas).

Atbalsta dalībniekiem ir tiesības izmantot neto uzskaites sistēmu (agrāk sauktu par neto norēķinu sistēmu), kas dod iespēju vasarā saražoto elektroenerģiju “noglabāt” sadales sistēmā un patērēt vēlāk (ziemā).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas