E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29313
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola

Kā filologs var pārkvalificēties par bioloģijas skolotāju

J
jautā:
03. maijā, 2023
Ilze

Labdien! Man ir augstākā izglītība franču filoloģijā (LU), bakalaura grāds, apgūti pedagoģiskās darbības pamati 72 stundu apjomā. Jautājums ir saistībā ar pārkvalifikāciju. Ja es gribētu mācīties un kļūt par bioloģijas skolotāju, cik gadus man būtu nepieciešams mācīties (četrus gadus vai mazāk), ņemot vērā iegūto izglītību?

A
atbild:
12. maijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Vispārējās izglītības pedagogam nepieciešamā izglītība un profesionālā kvalifikācija ir noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punktā. Tā kā jūs esat ieguvusi augstāko izglītību franču filoloģijā un 72 stundu programmas apguvē – sertifikātu pedagoģijā, uz jums attiecināma 2.3. punktā noteiktā norma: augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un skolotāja kvalifikācija vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā minētā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā. Tādējādi jums ir tiesības strādāt par franču valodas skolotāju.

No Ministru kabineta noteikumu Nr. 595 “Noteikumi par Latvijas zinātnes nozaru grupām, zinātnes nozarēm un apakšnozarēm” pielikuma izriet, ka jūsu iegūtā augstākā izglītība atbilst Humanitāro un mākslas zinātņu nozaru grupas “Valodniecība un literatūrzinātne” zinātnei, savukārt bioloģija ir pavisam cita zinātnes nozare, kas pieder dabaszinātņu nozaru grupai. Jūs varat pilnveidot pedagoga profesionālo kvalifikāciju un iegūt cita mācību priekšmeta kvalifikāciju atbilstošajā zinātnes nozarē. 

Ministru kabineta noteikumu Nr. 596 24.4. punktā ir noteikts, ka pedagogs iegūst cita mācību priekšmeta skolotāja sertifikātu pēc tam, kad ir pilnveidojis profesionālo kompetenci programmā, kuras apjoms ir vismaz 160 stundu un kuru, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju, izstrādā un īsteno augstākās izglītības iestādes, kas īsteno pedagoģijas studiju programmas. Taču konkrētajā gadījumā noteicošās ir minēto noteikumu 2. punkta prasības pedagoga izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai. Turklāt ieraksti Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē liecina, ka pašlaik neviena augstākās izglītības iestāde nepiedāvā bioloģijas skolotāju profesionālās kompetences programmu 160 stundu apjomā.

Tātad, lai varētu strādāt par bioloģijas skolotāju, jums ir jāapgūst tāda augstākās izglītības studiju programma, kas dod iespēju strādāt par bioloģijas skolotāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas