E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29206
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
7
1
7

Kādi nodokļi jāmaksā uzņēmumam

J
jautā:
18. aprīlī, 2023
Jānis

Labdien! Esmu dibinājis savu uzņēmumu – mazkapitāla SIA (interneta veikals). Esmu valdes loceklis. Vai man ir jānoslēdz darba līgums pašam ar sevi, lai uzturētu interneta veikala darbību? Ja ir, kādi nodokļi man ir jāmaksā? Kādam jābūt amatam? Esmu arī nodarbināts kā darba ņēmējs citā uzņēmumā. Paldies!

A
atbild:
08. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļi no sava biznesa jums būs jāmaksā patstāvīgi, tāpat arī jākārto sava uzņēmuma grāmatvedība. Kā darba ņēmējam citā uzņēmumā to dara jūsu darba devēja grāmatvedība.

Ar SIA kā darba devēju var nodibināt darba tiesiskās attiecības, uzņēmumam ar jums kā darbinieku noslēdzot rakstveida darba līgumu atbilstoši Darba likuma 40. pantā noteiktajām prasībām.

SIA valdes loceklim nav obligāti jābūt nodarbinātam uz darba līguma pamata. Atbilstoši Komerclikumam valdes loceklis var darboties arī uz pilnvarojuma līguma pamata (vadīt un pārstāvēt sabiedrību).

Mazkapitāla SIA grāmatvedības kārtošanai un nodokļu maksāšanai ir tādi paši noteikumi kā parastai kapitālsabiedrībai (SIA).

Uzņēmējiem ir saistošs uzņēmumu ienākuma nodoklis; iedzīvotāju ienākuma nodoklis; valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Ņemot vērā izvēlēto darbības veidu, var būt pienākums maksāt arī citus nodokļus.

Informācija par katru nodokli ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

Ar informāciju par nodokļiem un grāmatvedību, tai skaitā sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA), varat iepazīties Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, norādē “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Konsultācijas saistībā ar nodokļiem un grāmatvedību nodrošina šādu pakalpojumu sniedzēji, kurus varat atrast internetā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas