E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29173
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Dāvanu nosūtīšana pa pastu

J
jautā:
15. aprīlī, 2023
Igo Krūmiņš

Cik saprotu, es no Latvijas nedrīkstu internetā pasūtīt tabakas produktus, tai skaitā šņaucamo tabaku. Vai ģimenes loceklis no ārzemēm drīkst caur pastu dāvanā atsūtīt šņaucamo tabaku? Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2023

Sākotnēji jāsaprot, no kuras valsts tiek plānota dāvinājuma nosūtīšana. Katra valsts var paredzēt noteiktus ierobežojumus un sūtījumu pārbaudes nosūtāmajām precēm. Atšķirīgs būs arī regulējums sūtījumu nosūtīšanai ES dalībvalstu starpā un sūtījumu apritei ES teritorijā. No trešajām valstīm saņemtos sūtījumus būs nepieciešams deklarēt VID. Plašāka informācija par sūtījumu saņemšanu no trešajām valstīm ir pieejama VID mājaslapā.

Nosūtot sūtījumus pa pastu, jāņem vērā Pasta likuma 24. pantā noteiktie sūtījumu ierobežojumi. Ja minētā prece nav noteikta kā aizliegtā prece, tās pārsūtīšana (kā dāvinājums) ir atļauta.

Precīzāk par dāvinājumu pārsūtīšanu, izmantojot pasta starpniecību, varat lasīt VID mājaslapā.

Cita starpā aicinām būt uzmanīgiem attiecībā uz pārsūtāmo preču un produktu identifikāciju. Saskaņā ar Pasta likuma 26. panta otro daļu, ja ir aizdomas, ka pasta sūtījums satur šā likuma 24. panta pirmās daļas 1., 2. vai 7. punktā minētās vielas vai priekšmetus, pasta komersants minēto sūtījumu neatver, bet par to nekavējoties informē:

  • Valsts ieņēmumu dienestu, ja ir aizdomas, ka pārrobežu pasta sūtījums satur šā likuma panta pirmās daļas 1. vai 7. punktā minētās vielas vai priekšmetus;
  • Valsts policiju, ja ir aizdomas, ka iekšzemes pasta sūtījums satur šā likuma panta pirmās daļas 1., 2. vai 7. punktā minētās vielas vai priekšmetus vai pārrobežu pasta sūtījums satur šā likuma 24. panta pirmās daļas 2. punktā minētos priekšmetus.

Ja ir aizdomas, ka pasta sūtījums satur neidentificētu vielu jebkurā tās agregātstāvoklī (piemēram, cieta viela, pulverveida viela, šķidrums, gāze), kuras izcelsme nav zināma, pasta komersants minēto sūtījumu neatver, bet par to nekavējoties informē Valsts policiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas