E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2894
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis pārdodot daļu no īpašuma

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2013
Vita Mikāne

Labdien. Cik lielā apmērā un par kādu daļu būs jāmaksā IEDZIEn no īpašuma pārdošanas? Īpašums ir deklarētā dzīves vieta vairāk par 12 mēnešiem un reģistrēts zemes grāmatā vairāk par 60 mēnešiem. Īpašuma kopējā platība ir 21.2 ha. 7.7 ha mežs, 10 ha lauksaimniecībā izmantojamā zeme un 3.5 ha ēkām piederošā zeme. Tiesības uz īpašumu ir mantotas un atjaunotas 1994.gadā, pamatojoties uz LR likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos". Gribam īpašumu sadalīt. Mežu 7.7 ha un lauksaimniecības zemi 10 ha nodalīt un pārdot, bet ēkas un tām pieguļošo zemi 3.5 ha nepārdot. Paldies.

A
atbild:
30. septembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pārdod nekustamā īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku, ienākums ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (15%). 

Pārdodot zemi un mežu ir atšķirīgi nosacījumi. 

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.7panta 3.daļa nosaka: ienākumu no  lauksaimniecības zemes pārdošanas ar nodokli neapliek, ja ir izpildīti visi turpmākie nosacījumi:

1) īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst persona, kura Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā — kā saimnieciskās darbības veicēja;

2) vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no šīs panta daļas 1.punktā minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības vai arī šī persona no Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda saņem atbalstu kā jaunais lauksaimnieks;

3) lauksaimniecības zemes pārdevējs — maksātājs atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

a) ir persona, kura veic lauksaimniecisko darbību un atbilst šīs panta daļas 2.punktā noteiktajiem kritērijiem,

b) ir persona, kura pirms lauksaimnieciskās darbības pārtraukšanas, sasniedzot pensionēšanās vecumu, nodarbojusies ar lauksaimniecisko darbību un pirms pensionēšanās atbildusi šīs panta daļas 2.punktā noteiktajiem kritērijiem,

c) ir persona, kurai kā bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekam saskaņā ar likumu “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi, kas pēc tās lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme,

d) ir persona, kura nekustamo īpašumu, kas pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, saņēmusi mantojumā no šā punkta “a”, “b” vai “c” apakšpunktā minētajām personām,

e) ir persona, kura nekustamo īpašumu, kas pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, saņēmusi uz dāvinājuma līguma pamata no šā punkta “a”, “b”, “c” vai “d” apakšpunktā minētās fiziskās personas, kuru ar dāvinājuma saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. 

Ja atsavina nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un mežs, ienākumu neapliek ar nodokli proporcionāli tai atsavinātā īpašuma platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme. 

Kapitāla pieauguma nodoklis (15%) jāmaksā par ienākumu, kāds veidojas no īpašuma pārdošanas cenas, atņemot iegādes vērtību. 

Ja nekustamais īpašums iegūts, atjaunojot īpašuma tiesības, tad par iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata minētā nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību (aktuālo), t.i., kadastrālo vērtību, kura tiek noteikta uz atsavināšanas gada 1.janvāri. Minētais nosacījums ir piemērojams arī personām, kurām kā mantiniekiem atjaunotas īpašuma tiesības. 

Par iespējamo nodokļa maksājumu un nosacījumiem, kā arī to, kādā termiņā jāsamaksā nodokli, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, zvanot uz informatīvo tālruni 1898, rakstot uz e-pastu, kā arī pie VID speciālistiem klātienē klientu apkalpošanas centros.. Kontaktinformācija atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājas lapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas