E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28542
Lasīšanai: 3 minūtes

Informācijas par kreditoru sniegšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2023
Ilva

Man ir uzsākts maksātnespējas process. Stresā aizmirsu pievienot vienu kreditoru. Vai tas, ka nepievienoju maksātnespējas procesa pieteikumā kreditoru, var izbeigt maksātnespējas procesu vai tas turpinās?

A
atbild:
10. martā, 2023
Maksātnespējas kontroles dienests
Zigmārs Barlots, Juridiskā departamenta juriskonsults

Fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma saturs noteikts Civilprocesa likuma 363.23 panta pirmajā daļā. Pieteikumā parādniekam jānorāda visas savas saistības un summas, lai tiesa spētu pārliecināties, ka uz parādnieku ir attiecināma vismaz viena no Maksātnespējas likuma 129. pantā noteiktajām pazīmēm.

Turklāt parādniekam ir pienākums sniegt maksātnespējas procesa administratoram (turpmāk – administrators) maksātnespējas procesa norisei nepieciešamās ziņas. Kopsakarā ar labticīguma principu (Maksātnespējas likuma 6. panta 8. punkts) tas nozīmē, ka parādniekam tajā skaitā ir pienākums darīt zināmus administratoram visus kreditorus. Pretējā gadījumā tiesa var lemt par maksātnespējas procesa izbeigšanu.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa sekmīgai norisei ir nepieciešama administratora un parādnieka konstruktīva sadarbība, jo paša parādnieka interesēs ir sniegt administratoram nepieciešamo informāciju, lai vienlaikus novērstu jebkādas šaubas par iespējamiem ierobežojumiem maksātnespējas procesa norisē. Konkrētajā situācijā parādniekam par nenorādīto kreditoru nekavējoties jāpaziņo administratoram. Atbilstoši Civilprocesa likuma 363.28 panta pirmās daļas 5. punktam nekavējoša un proaktīva parādnieka rīcība, atzīstot administratoram kļūdu fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumā, var liecināt par labu parādnieka godprātībai un šo apstākli varētu vērtēt arī tiesa.

Vēršam uzmanību, ka parādnieka pienākumu izpildes izvērtēšana ir gan administratora, gan tiesas kompetencē. Tiesu praksē parādnieka godprātības izvērtēšana ir viens no galvenajiem kritērijiem, kas tiek ņemts vērā, izvērtējot konkrētu parādnieka rīcību.

Norādāms: lai saņemtu sava prasījuma apmierinājumu, kreditoram jebkurā gadījumā jāpiesaka savs prasījums administratoram Maksātnespējas likumā noteiktajā termiņā. Fakts, ka parādnieks maksātnespējas procesa pieteikumā nav norādījis kādu kreditoru, nenozīmē, ka šis kreditors nav tiesīgs iesniegt savu prasījumu administratoram atbilstoši Maksātnespējas likuma XIII nodaļā noteiktajam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas