E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28459
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bērna potenciālā aizbildņa norādīšana testamentā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2023
Kristīne

Labdien! Vai bērna mātes izvēlētai personai ir iespējams nokārtot dokumentus par bērnu aizbildniecību? Māte dzīvo viena Anglijā. Audzina divus bērnus. Bērnu tēvs no ģimenes aizgāja. Lielā daudzumā lieto alkoholu. Par bērniem jau divus gadus nav interesējies un nemaksā uzturlīdzekļus. Bērnu māte grib nokārtot dokumentus, ja ar viņu kaut kas notiek, lai par bērniem varētu rūpēties viņas izvēlēts cilvēks. Kur un kādi dokumenti jānokārto?

A
atbild:
16. martā, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 229. panta pirmā daļa nosaka, ka abiem vecākiem ir tiesība testamentā iecelt aizbildņus saviem bērniem – kā jau esošiem, tā arī gaidāmiem. Civillikuma 230. pants noteic, ka aizbildņi, kas iecelti vecāku testamentā, nekavējoties jāapstiprina bāriņtiesai.

Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2007. gada 16. janvāra lēmuma lietā Nr. SKA-144/2007 3. tēzē ir noteikts: “Tiesību normas, kas regulē aizbildņa iecelšanu, pamatā ir izdotas ar mērķi aizsargāt nepilngadīgā, kurš palicis bez vecāku aizgādības, intereses, kā arī šā nepilngadīgā tuvāko radinieku intereses nodrošināt bērna intereses. Šo tiesību normu mērķis nav aizsargāt citu personu interesi būt par aizbildni un izrietoši – šo citu personu interesi, lai par aizbildni nebūtu citas personas.”

Līdz ar to, ja māte testamentā norādīs personu kā potenciālo aizbildni bērnam, tad mātes nāves gadījumā bāriņtiesai būtu jāvērtē, vai tas ir bērna interesēs.

Vairāk par aizbildņa iecelšanu bērnam testamentā varat izlasīt LV portālā iepriekš publicētajā atbildē, kas ir pieejama šeit.

Jautājumos par testamenta sagatavošanu jūs varat vērsties pie jebkura zvērināta notāra, kā arī šeit, Latvijas Zvērinātu notāru mājaslapā, ir pieejams skaidrojums par testamentu veidiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas