E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28139
Lasīšanai: 5 minūtes

Apsardzes sertifikāta un tiesību atgūšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2022
andris

Labdien! Par transportlīdzekļa vadīšanu tika liegtas tiesības un apsardzes sertifikāts uz četriem gadiem. Sods ir izciests, soda termiņš ir beidzies. Kas jādara, lai atjaunotu apsardzes sertifikātu un vadītāja apliecību?

A
atbild:
28. decembrī, 2022
Signe Krūzkopa
LV portāls

Apsardzes darbības likuma (ADL) 15. pants nosaka apsardzes sertifikāta izsniegšanas ierobežojumus. Minētā panta 6. punkts paredz, ka apsardzes sertifikātu aizliegts izsniegt personai, kura administratīvi sodīta par alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem, par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes, par sīko huligānismu, par maznozīmīga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu vai par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka, robežsarga vai zemessarga, kā arī karavīra likumīgajam rīkojumam vai prasībai, – ja nav pagājis gads pēc administratīvā soda izpildes.

Apsardzes sertifikātu izsniegšanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 380 “Apsardzes sertifikātu izsniegšanas kārtība” (turpmāk tekstā – MK noteikumi).

MK noteikumu 2. punktā paredzēts, ka, lai saņemtu apsardzes sertifikātu, persona apgūst vienu no šādām izglītības programmām:

  • profesionālās pilnveides izglītības programmu “Apsardzes darba pamatlīmeņa zināšanu izglītības programma” (turpmāk tekstā – pamatlīmeņa zināšanu programma) un saņem apliecību par profesionālās pilnveides izglītības apgūšanu;
  • profesionālās tālākizglītības programmu apsardzes pakalpojumu jomā (profesijas kods: 5414) un saņem profesionālās kvalifikācijas apliecību, ne zemāku par otro profesionālās kvalifikācijas līmeni;
  • pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu un saņem izglītības dokumentu, kas apliecina profesionālās kvalifikācijas “Drošības speciālists” iegūšanu;
  • piektā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu un saņem izglītības dokumentu, kas apliecina profesionālās kvalifikācijas “Drošības dienesta vadītājs” iegūšanu.

Saskaņā ar MK noteikumu 5. punktu, lai saņemtu apsardzes sertifikātu, pārbaudījums nav jākārto personai, kura ieguvusi šo noteikumu 2.2., 2.3. vai 2.4. apakšpunktā minēto izglītību. Turklāt, lai saņemtu apsardzes sertifikātu, atbilstoši MK noteikumu 24. punktam persona, kura sekmīgi nokārtojusi pārbaudījumu, kā arī šo noteikumu 5. punktā minētā persona iesniedz Valsts policijā iesniegumu apsardzes sertifikāta saņemšanai (paraugs atrodams MK noteikumu 3. pielikumā). Papildus iesniegumam jāpievieno šādi dokumenti:

  • viena fotogrāfija (2 x 3 cm) papīra formā vai digitālā veidā, ne vecāka par sešiem mēnešiem (iesniedz, ja Personu apliecinošu dokumentu informācijas sistēmā nav personas sejas attēla vai persona nepiekrīt šādu datu apstrādei);
  • psihiatra un narkologa izsniegta derīga atzinuma kopija par personas veselības stāvokli. Ja atzinumā nav norādīts derīguma termiņš, no tā izsniegšanas datuma nedrīkst būt pagājušas vairāk par 90 dienām (šī prasība neattiecas uz personu, kura ārstniecības iestādē veikusi veselības pārbaudi ieroču glabāšanai (nēsāšanai) vai darbam ar ieročiem, un par to ir ziņas Ieroču reģistrā vai Licenču un sertifikātu reģistrā);
  • apliecības kopija par pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības kursa beigšanu 12 stundu apjomā ar triju stundu zināšanu pārbaudi vai medicīniskās izglītības dokumenta kopija, vai izglītības iestādes dokumenta un sekmju izraksta kopija, kas apliecina, ka minētā persona ir apguvusi atbilstošu mācību kursu šajā izglītības iestādē;
  • izglītības dokumenta kopija, kas apliecina šo noteikumu punktā minētās izglītības ieguvi vai profesionālās pilnveides izglītības programmas “Apsardzes darbs” (kods: 20P 861 00) apguvi 160 stundu apjomā.

Atbilstoši MK noteikumu 27. punktam Valsts policija pirms apsardzes sertifikāta izsniegšanas pārbauda, vai uz personu neattiecas Apsardzes darbības likumā noteiktie ierobežojumi, kā arī pārliecinās, vai persona (izņemot šo noteikumu 5. punktā minēto personu) ir nokārtojusi pārbaudījumu un vai valsts budžetā ir saņemts valsts nodevas maksājums par apsardzes sertifikāta izsniegšanu.

Informācija apsardzes darbiniekiem ir pieejama Valsts policijas mājaslapā.

Lai atjaunotu vadīšanas tiesības pēc tiesību atņemšanas, neatkarīgi no kategorijas, jāveic pirmstermiņa veselības pārbaude, jānokārto B kategorijas teorētiskais un vadīšanas eksāmens. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, jākārto attiecīgajai kategorijai atbilstošs teorētiskais un vadīšanas eksāmens, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, personai jākārto attiecīgajai kategorijai atbilstošs teorētiskais eksāmens.

Eksāmenus var kārtot kādā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā sniedz kvalifikācijas pakalpojumus. Pirms vadīšanas eksāmena kārtošanas jābūt saņemtai braukšanas mācību atļaujai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas