E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28078
Lasīšanai: 2 minūtes

Konsultācijas lauksaimniecības nozarē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2022
Valters

Labdien! Jautājums par konsultāciju sniegšanu, piemēram, augkopības nozarē. Vai ir likums/MK noteikumi, kas nosaka procesa īstenošanai nepieciešamo? Vai arī konsultāciju sniegšana netiek regulēta? Paldies!

A
atbild:
29. decembrī, 2022

Konsultāciju joma Latvijā ir nereglamentēta, līdz ar to lauksaimniecības, mežsaimniecības, kā arī nelauksaimniecības jomā valstī konsultāciju pakalpojumus nodrošina vairāku veidu pakalpojumu sniedzēji. Lauksaimniecības konsultāciju jomā galvenais neatkarīgu konsultāciju sniedzējs ir SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (LLKC), kas daļēji arī pilda valsts deleģētās funkcijas un uzdevumus konsultāciju un apmācību jomā.

Kopumā tirgū konsultāciju pakalpojumi tiek sniegti dažādos veidos – atsevišķi pakalpojumu sniedzēji konsultācijas piedāvā kā pakalpojumu, savukārt daži oficiāli neuzskata savu pakalpojumu par konsultāciju, lai gan būtībā tie tādi ir (piemēram, zinātniskās iestādes, maksājumu un kontroles aģentūras). Turpretī citi šos pakalpojumus dēvē par konsultācijām, kaut arī būtībā tā ir kāda konkrēta produkta pārdošana, kurā tiek sniegta informācija.

Kaut arī galvenā neatkarīgu lauksaimniecības konsultāciju organizācija LLKC aptver lielu tirgus daļu, tomēr tā joprojām aptver tikai daļu no tirgus, un arvien vairāk ir publiskā un privātā sektora organizāciju, kuras sniedz tiešas vai netiešas konsultācijas. Ņemot vērā organizācijas vai institūcijas darbības specifiku, tiek nodrošinātas konsultācijas gan par lauksaimniecības, mežsaimniecības, vides un klimata jautājumiem, inovācijām un tehnoloģijām, ekonomiskajiem un konkurētspējas aspektiem, kā arī sociālās likumdošanas jautājumiem.

Tā kā konsultāciju pakalpojumi ir salīdzinoši dārgi (ņemot vērā pakalpojuma sniedzēju), 2023.–2027. plānošanas periodā Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskā plāna (KLP SP) ietvaros paredzēts atbalsts, lai vismaz KLP SP noteiktajās prioritārajās jomās nodrošinātu šo pakalpojumu pieejamību visiem interesentiem.

Vairāk informācijas atrodams LLKC tīmekļvietnē un Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas