E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27834
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Lietiskais pierādījums kriminālprocesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2022
Lauris

Sveiki! Vai policija var izmantot izmeklēšanā konfiscētus telefonus un to saturu?

A
atbild:
02. janvārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Iespējams, ir jautāts par telefonu kā lietisko pierādījumu kriminālprocesā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 134. panta pirmo daļu par lietisko pierādījumu kriminālprocesā var būt jebkura lieta, kas izmantota kā noziedzīga nodarījuma izdarīšanas priekšmets vai saglabājusi noziedzīga nodarījuma pēdas, vai arī jebkādā citā veidā satur ziņas par faktiem un ir izmantojama pierādīšanā. Viena un tā pati lieta var būt lietiskais pierādījums vairākos kriminālprocesos.

Ja telefons ir lietiskais pierādījums, tad saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 235. panta pirmo daļu izmeklēšanas darbību gaitā iegūtās lietas un dokumentus procesa virzītājs reģistrē krimināllietā esošajā lietu un dokumentu sarakstā.

Kriminālprocesa likuma 159. panta pirmā daļa nosaka, ka apskate ir izmeklēšanas darbība, kurā izmeklēšanas darbības veicējs tieši uztver, konstatē un fiksē kāda objekta pazīmes, ja pastāv iespēja, ka šis objekts ir saistīts ar izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu.

Kriminālprocesa likuma 193. pantā noteikts, ka ekspertīze ir izmeklēšanas darbība, kuru veic viens vai vairāki eksperti procesa virzītāja uzdevumā un kuras saturs ir ekspertīzei iesniegto objektu pētīšana nolūkā noskaidrot kriminālprocesam nozīmīgus faktus un apstākļus, par ko tiek dots eksperta atzinums.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 194. panta pirmo daļu ekspertīzi nosaka gadījumos, kad kriminālprocesam nozīmīgu jautājumu noskaidrošanai nepieciešams veikt pētījumu, kurā izmantojamas speciālas zināšanas kādā zinātnes, tehnikas, mākslas vai amatniecības nozarē.

Līdz ar to, ja telefons ir lietiskais pierādījums kriminālprocesā un procesa virzītājam izmeklēšanā būs nepieciešams noskaidrot ziņas, kuras satur šis telefons, procesa virzītājs būs tiesīgs veikt priekšmeta apskati vai arī lemt jautājumu, piemēram, par tehniskas informācijas ekspertīzes noteikšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas