E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2764
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Par personvārda atveidi latviešu valodā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2013
Kristine Zeikate

Labdien! Es pašreiz mainu savu vārdu un uzvārdu Kanādā. Esmu Kanādas pastāvīgā iedzīvotāja. Uzvārds tiek mainīts sakarā ar laulībām, bet vārdu vēlos angliskot, jo angliski vārdu „Kristīne” izrunā kā „Kristiin”. Kanāda piekrīt mana vārda maiņai un visi Kanādas personas apliecinošie dokumenti būs ar manu jauno vārda versiju un uzvārdu. Kā tas ietekmēs pēc tam Latvijas pases maiņu? Cik zinu, uzvārds tiks latviskots un pamatforma būs pases trešajā lapā, bet kas būs ar vārdu?

A
atbild:
06. septembrī, 2013
Tieslietu ministrija
Zane Golovacka, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte

Katrā valstī vārda, uzvārda maiņu nosaka valsts iekšējie normatīvie akti. Latvijas tiesiskais regulējums neparedz ierobežojumus vārda, uzvārda maiņai ārvalstīs. Tātad, ja Jūs to vēlaties un ārvalsts normatīvais regulējums to atļauj, vārdu, uzvārdu Jums ir tiesības mainīt atbilstoši konkrētās valsts noteiktajai kārtībai.

Kad būsiet veikusi vārda un uzvārda nomaiņu, Jums ir pienākums informēt par izmaiņām personas datos Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi vai Latvijas Republikas diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs par izmaiņām Iedzīvotāju reģistrā iekļautajām ziņām (tajā skaitā par laulības noslēgšanu un vārda un uzvārda maiņu), ja ziņas mainījušās un attiecīgais fakts reģistrēts ārvalsts institūcijā. Šāda kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumu Nr. 131 „Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” 30. punktā.

Valsts valodas likuma 19. pants noteic, ka  personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām.

Ministru kabineta 2004. gada 2. marta noteikumu Nr. 114 „Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” 3. nodaļā noteikts, ka citvalodu cilmes personvārdu latviešu valodā atveido iespējami tuvu to izrunai oriģinālvalodā, kā arī ievērojot atveides (cittautu vārdu un uzvārdu rakstīšana latviešu valodā atbilstoši citvalodu īpašvārdu atveides noteikumiem) tradīcijas. No citām valodām pārņemtos personvārdus latviešu valodā atveido lokāmā un personas dzimumam atbilstošā vīriešu dzimtes vai sieviešu dzimtes formā. Vārda un uzvārda atveidi un pielīdzināšanu veic Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, izdodot jaunu personu apliecinošu dokumentu - pasi.

Papildus jānorāda, ka Valsts valodas likuma 19. panta otrajā daļā noteikts, ka personas pasē papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda (vārda un uzvārda) oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona to vēlas un var to apliecināt dokumentāri, t.i. uzrādot dokumentu, kurā vārds ir oriģinālvalodā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas