E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27043
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

THC saturošas vielas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2022
Tigrans

Labdien! Pasūtīju internetā kaņepju ziedes (Cannabis sativa L.) ar THC saturu 10%. Valsts policija šo sūtījumu aizturēja un mani apsūdzēja par narkotisko vielu kontrabandu. Procesa virzītājs norāda, ka THC ir aizliegts un THC saturam ir jābūt 0,00%. Lūdzu, iesakiet un palīdziet atrast, kur likumā ir skaidri minēts, ka kaņepes ar THC saturu, kas ir zemāks par 0,2%, ir atļautas Latvijas Republikā. Pēc oficiālo analīžu sertifikātiem ir redzams, ka THC satur ir 0,15%. Paldies!

A
atbild:
09. septembrī, 2022

Saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikuma 7. punkta ceturto apakšpunktu “kanabiss” iekļauts Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augus). ANO 1961. gada 30. marta Vienotā konvencija par narkotiskajām vielām nosaka, ka “kanabiss” ir jebkurš kaņepju ģints augs. 

Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 5. pants nosaka, ka Latvijā aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles. 

Vienlaikus likuma 6. panta otrā daļa nosaka, ka rūpnieciskām vajadzībām, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Audzējot sējas kaņepes rūpnieciskām vajadzībām, atļauts izmantot tikai Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļauto šķirņu sertificētas vai kaņepju saglabājamās šķirnes oficiāli pārbaudītas sēklas. Sējas kaņepes atļauts audzēt tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās – siltumnīcās vai zem plēves). 

Savukārt viela delta-9-tetrahidrokanabinols (THC), pamatojoties uz minētā likuma 2. pielikuma 14. punkta sesto apakšpunktu, iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru II sarakstā (ļoti bīstamas narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas, kuras atļauts izmantot medicīniskiem un zinātniskiem mērķiem). Saskaņā ar likuma prasībām to atļauts izmantot tikai medicīniskiem un zinātniskiem mērķiem, un tā nav pieļaujama nevienā produktā, kurš nav paredzēts izmantošanai minētajiem mērķiem.  

Informējam, ka normatīvie akti nenosaka minimālo daudzumu, no kura viela jāsāk kontrolēt. Tādējādi jebkurš delta-9-tetrahidrokanabinols (THC) daudzums pakļaujas kontroleiDelta-9-tetrahidrokanabinols (THC) saturs līdz 0,2% nav saistāms ar produktiem, jo ir noteikts tīrumā augošiem kaņepju augiem, lai lauksaimnieki varētu saņemt platību maksājumus atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 17. decembra Regulai (ES) Nr. 1307/2013, ar ko izveido noteikumus par lauksaimniekiem paredzētiem tiešajiem maksājumiem, kurus veic saskaņā ar kopējās lauksaimniecības politikas atbalsta shēmām, un ar ko atceļ Padomes Regulu (EK) Nr. 637/2008 un Padomes Regulas (EK) Nr. 73/2009 32. panta 6. punktu. 

Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 39. panta trešā daļa nosaka, ka fiziskās personas nav tiesīgas nosūtīt un saņemt II un III sarakstā iekļautās zālesizmantojot iekšzemes un starptautiskos pasta sūtījumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas