E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27013
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašumtiesību pāreja izpirkuma gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2022
Valentīna

Vai vīrs ir tiesīgs pretendēt uz dzīvokli, kas ir iegādāts laulības laikā, ja viņš tajā nav pierakstīts? Patlaban dzīvoklis ir pašvaldības īpašumā, taču ar pašvaldību ir noslēgts līgums par tā izpirkšanu. Līgumā ir atrunāts, ka tad, kad dzīvoklis tiks izpirkts, tas piederēs laulāto kopīgajam pilngadīgajam dēlam.

A
atbild:
09. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 2. panta otrajai daļai dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības.

Ja ir tiesiski noslēgts nekustamā īpašuma pirkuma–pārdevuma līgums ar izpirkuma tiesībām ar pašvaldību un līgumā kā pircējs ir norādīts jūsu pilngadīgais dēls, konstatējams, ka saskaņā ar līguma noteikumiem īpašumtiesības pāries pircējam.

Pircēja intereses šajā gadījumā būtu nostiprināt savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā un uzsākt īpašuma izmantošanu pirms pirkuma maksas samaksas pilnā apmērā. Tādā gadījumā pārdevēja (pašvaldības) tiesības un iespējas saņemt atlikušo pirkuma maksu tiek nodrošinātas ar hipotēku un aizlieguma atzīmi pircējam rīkoties ar īpašumu bez pārdevēja piekrišanas līdz pirkuma maksas pilnā apmērā samaksai.

Ja īpašuma tiesības zemesgrāmatā ir nostiprinātas pircējam, pircējs ir nekustamā īpašuma īpašnieks un nes atbildību pret trešajām personām par īpašuma uzturēšanu, komunālo maksājumu samaksu, nekustamā īpašuma nodokļa samaksu utt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas