E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26987
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Cik reižu var mainīt vārdu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2022
Daina

Kādas ir iespējas atteikties no sava otrā vārda, kas dzīves laikā ir pieņemts? Situācija – pēc laulībām sieviete, piemēram, Liene Miķelsone, ir pieņēmusi vīra uzvārdu, piemēram, “Kalniņa”. Taču, lai pilnībā nezaudētu savu saikni ar pirmslaulības uzvārdu, viņa ir izmantojusi “Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas” likuma 2. panta 1.2 punktā minēto iespēju pievienot otru vārdu un kā otro vārdu ir pieņēmusi savu meitas uzvārdu “Miķelsone”, tādējādi kļūstot par Lieni (1. vārds) Miķelsoni (2. vārds) Kalniņu (uzvārds). Kas notiek, ja šī persona vēlāk izlemj, ka viņa tomēr vēlas veidot dubultuzvārdu no sava meitas uzvārda un tagadējā vīra uzvārda un mainīt uzvārdu uz “Miķelsone-Kalniņa”. Vai šādā gadījumā personai būtu iespējams no pieņemtā otrā vārda atteikties, lai neveidotos muļķīgā konstrukcija Liene (1. vārds) Miķelsone (2. vārds) Miķelsone-Kalniņa (uzvārds), kurā otrais vārds un uzvārda pirmā daļa ir vienādi? Vārda maiņas likums paredz iespēju mainīt savu laulāto uzvārdu atpakaļ uz pirmslaulību uzvārdu. Tas arī reglamentē, kā iespējams dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu, taču nekas nav minēts par iespējām no otrā vārda atteikties. Kādas iepriekš minētajā situācijā ir iespējas to darīt? Paldies!

A
atbild:
31. augustā, 2022

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums nenosaka to, cik reižu atļauts mainīt vārdu vai uzvārdu, bet likumā izsmeļoši ir uzskaitīti visi iemesli, kādus likumdevējs atzinis par tiesisku pamatu, lai mainītu personas vārdu un uzvārdu.

Šie iemesli ir uzskaitīti 2. pantā, un tie ir:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu;
  • persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.

LR Augstākā tiesa ir skaidrojusi (skat. 16.04.2018. spriedumu lietā Nr.SKA-528/2018), ka, piemērojot Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā ietvertās normas, primārs ir personas viedoklis par viņas identitāti un apsvērumi par nepieciešamību mainīt vārdu un uzvārdu nolūkā izkopt savu identitāti. Par personas identitātes maiņu liecina personas dzīvesveida, profesijas, reliģiskās piederības, sociālā statusa maiņa, kā arī citi apstākļi. Personai nav jāpierāda ar konkrētiem pierādījumiem, ka viņas identitāte ir mainījusies, bet jāsniedz apsvērumi par apstākļiem, kuri mainījuši identitātes izjūtu un paštēlu. Ja no personas sniegtajiem apsvērumiem nav gūstams apstiprinājums tam, ka ir apstākļi, kas mainījuši personas identitātes izjūtu, tad tie jālūdz precizēt, jo cilvēka cieņa prasa neapšaubīt personas pārliecību par savu paštēlu.

Pieļauju, ka jūsu minētajā situācijā atkārtotas vārda maiņas pamatojums varētu būtu Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 1. punktā minētais iemesls – vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā. Augstākā tiesa ir norādījusi, ka minētajā pantā lietotais vārds “apgrūtina” ir kritērijs, kas palīdz nošķirt to, vai personas vārds un uzvārds ir tāds, kas personai saskarsmē ar citiem cilvēkiem rada emocionālu vai psiholoģisku slogu (diskomfortu), proti, apgrūtina tās iekļaušanos sabiedrībā. Apgrūtināt iekļaušanos sabiedrībā var gan vārds, gan uzvārds, kā arī abi personvārdi kopā.

Līdz ar to jums iesniegumā, ar kuru vēlaties mainīt savu vārdu vai/un uzvārdu, ir jāpaskaidro iemesli, kādēļ vēlaties to darīt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas