E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26893
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādas prasības jāievēro, lai nodotu pienu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2022
Sandris

Labdien! Esam bioloģiskā saimniecība, turam lopus, 5 govis un 3 teles, skaitās kā zīdītājas, bet gribētu nodot pienu. Kādas ir prasības? Jāraksta pieteikums, jābūt piena mājai, krānam kūtī? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
29. jūlijā, 2022

1. Ja esat sertificēta bioloģiskā saimniecība un saražoto svaigpienu vēlaties realizēt galapatērētājam vai personai, kas nodarbojas ar mazumtirdzniecību un tieši realizē pienu galapatērētājam, tad jāievēro Ministru kabineta 2019. gada 19. februāra noteikumi Nr. 73 “Prasības govs un kazas svaigpiena apritei nelielā apjomā”.

Nepieciešama Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izsniegta svaigpiena realizācijas atļauja. Lai saņemtu šādu atļauju, svaigpiena ražotājs jāiesniedz PVD iesniegums, kurā jānorāda:

  • novietnes īpašnieka vārds un uzvārds;
  • novietnes nosaukums, adrese un reģistrācijas numurs;
  • ganāmpulka reģistrācijas numurs.

Iesniegums pieejams šeit.

Iesniegumam jāpievieno laboratoriskās testēšanas rezultāti, kas apliecina, ka piens atbilst mikrobioloģiskajiem un kvalitātes kritērijiem (tie ir norādīti MK noteikumu Nr. 73 1. pielikumā).

Pieteikumu, parakstītu ar e-parakstu, var iesniegt, arī izmantojot e-pastu, bet var iesniegt klātienē.

PVD adreses klātienes pakalpojuma pieprasīšanai ir pieejamas šeit.

Atļaujas saņemšanai nepieciešamās pārbaudes tiek veiktas par maksu, saskaņā ar cenrādi, kas noteikts ar 2019. gada 17. decembra noteikumiem Nr. 681 “Noteikumi par kārtību, kādā aprēķina un veic maksājumus par Pārtikas un veterinārā dienesta valsts uzraudzības un kontroles darbībām, un maksas pakalpojumiem”.

Ar cenrādi var arī iepazīties šeit.

Sīkāka informācija un iespēja elektroniski pieteikties šeit.

PVD 10 darbadienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtēs un, ja nepieciešams, pārbaudīs novietni un ņems svaigpiena paraugu, lai pārliecinātos par svaigpiena atbilstību mikrobioloģiskajiem un kvalitātes kritērijiem.

2. Ja pienu vēlaties realizēt piena pircējam, tad jāievēro Ministru kabineta 2016. gada 6. septembra noteikumi Nr. 597 “Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”.

Jums jāreģistrē ganāmpulks Lauksaimniecības datu centrā un jāievēro svaigpiena kvalitātes kritēriji un kontrole, kas ir noteikti MK noteikumos Nr. 597 un ir pieejami arī šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas