E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26578
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Mantojuma dalīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2022
Viktors

Labdien! Esmu viens no diviem mantiniekiem, esmu reģistrēts zemesgrāmatā, izņēmis apliecību un zemes vienības sadales priekšlikumu, un visi pārējie dokumenti man ir kārtībā. Brālis, otrs mantinieks, šobrīd atrodas ieslodzījuma vietā, šīgada pavasarī tikai izņēmis mantinieka apliecību. Mums ir ļoti saspringtas attiecības, viņš nekomunicē un visādi velk garumā mantojuma sadali, vispār ignorē mani. Mierizlīguma ceļā mums to nesanāk sadalīt. Esmu nolēmis vērsties tiesā. Brālis vēl nav veicis reģistru zemesgrāmatā. Kā man rīkoties?

A
atbild:
17. jūnijā, 2022

Ja mantinieku starpā nav iespējams panākt vienošanos par mantojuma sadali, tad šis jautājums ir nododams izskatīšanai tiesā. Mantojuma apliecības izsniegšana (otram mantiniekam) apliecina, ka mantojums ir pieņemts, līdz ar to uz mantojuma pieņēmēju attiecas mantojuma masas saistības.

Civillikuma (CL) 733. pantā ir noteikts, ka nedalāmās mantas mantojums tiek dalīts atbilstoši CL 1075. pantam, tā, it kā mantojuma nedalāmā manta būtu kopīpašums.

Savukārt Civillikuma 1075. pants nosaka: ja 1074. panta pirmajā daļā norādītās dalīšanas gadījumā kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem:

1) piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai;

2) atdod visu lietu vai daļu vienam vai vairākiem kopīpašniekiem ar pienākumu atlīdzināt daļu naudā;

3) noteic lietu vai daļu pārdot;

4) izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kuram no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu vai daļu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu;

5) noteic sadalīt dzīvokļu īpašumos nekustamo īpašumu, kurā ietilpst ēka ar dzīvojamām telpām.

Ja kopīpašums ir nekustams īpašums, kurā ietilpst ēka ar dzīvojamām telpām, un nav iespējams piespriest katram no kopīpašniekiem reālas daļas, tiesa pēc iespējas nosaka nekustamā īpašuma sadali dzīvokļu īpašumos, tostarp gadījumā, kad kāds kopīpašnieks dalīšanas rezultātā neiegūst dzīvokļa īpašumu, bet saņem savas daļas atlīdzinājumu naudā. Tiesa var noteikt arī citu kopīpašuma sadales veidu, ja tas vairāk atbilst kopīpašnieku interesēm vai ir citādi piemērotāks, raugoties pēc lietas apstākļiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas