E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26165
Lasīšanai: 3 minūtes
1
25
1
25

Sods par braukšanu bez atbilstošas kategorijas vadītāja apliecības – no 8 līdz 56 naudas vienībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2022
Kaspars

Vēlējos plašāk izprast Ceļu satiksmes likuma 51. pantu. Interesē, kāds sods ir paredzēts personai, kurai ir iegūtas B kategorijas tiesības, bet kura vada A kategorijas transporta līdzekli. Neatbilstoša kategorija. Cik sapratu no likuma, sods ir 8–56 naudas vienības, bet nevarēju izprast, vai ir arī paredzēts transportlīdzekļa vadīšanas liegums.

A
atbild:
29. aprīlī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Saskaņā ar CSL 51. panta piekto daļu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no astoņām līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām (40–280 eiro apmērā).

Tiesību atņemšana ir administratīvā pārkāpuma papildsods, kas personai anulē piešķirtās tiesības un nosaka aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti tās iegūt (pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna).

Atbilstoši CSL 43.1 panta pirmajai daļai, lai ietekmētu transportlīdzekļu vadītāju uzvedību, veicinot drošu transportlīdzekļu vadīšanu un normatīvo aktu ievērošanu ceļu satiksmē, kā arī tādēļ, lai pēc iespējas mazāk būtu apdraudēta cilvēku dzīvība, veselība un manta, transportlīdzekļu vadītāju izdarītie administratīvie pārkāpumi tiek reģistrēti Sodu reģistrā, bet pārkāpumu uzskaites punkti – Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Saskaņā ar CSL 43.1 panta piekto daļu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros transportlīdzekļu vadītājiem var piemērot septiņus ietekmēšanas līdzekļus:

  • brīdinājumu, nosūtot pa pastu vai elektroniski transportlīdzekļa vadītājam informāciju par viņam reģistrēto punktu skaitu;
  • apmācības kursus (seminārus) ceļu satiksmes drošības jautājumos;
  • apmācības kursus (seminārus) drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos;
  • eksāmenu ceļu satiksmes drošības jautājumos;
  • transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu pārbaudi;
  • transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz vienu gadu, ja sasniegts maksimālais uzskaites punktu skaits;
  • braukšanas uzvedības korekcijas grupas nodarbības.

Ja personai tiesības nav piešķirtas, tiesību atņemšana izpaužas kā aizliegums noteiktu laiku iegūt šīs tiesības.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas