E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2608
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Par darbu savienošanu - policijā un apsardzē

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2013
Inita Baltina

Labdien! Man būtu lūgums saņemt konsultāciju par dažiem jautājumiem. Runa ir par apsardzes firmu. 1) Vai policijas (valsts vai pašvaldības) darbinieks drīkst savienot darbu policijā (valsts iestādē) ar darbu apsardzes firmā, kas ir privātfirma? Kādā normatīvā aktā tas ir noteikts? 2) Vai apsardzes firmā drošības inspektors, kura pakļautībā ir caurlaižu inspektori (apsargi), drīkst vienlaicīgi ieņemt drošības inspektora (kontrolējošas institūcijas) un caurlaižu inspektora (tieši padoto apsargu) amatus? Kādā normatīvā aktā tas ir noteikts? Jau iepriekš pateicos par atbildi. Ar cieņu, Inita Baltiņa.

A
atbild:
30. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbildes uz jautājumiem ir Darba likumā, norāda SIA „Baltijas drošības skola” tehniskais direktors Valentīns Gluščenko. Likuma 24.nodaļas „Darbinieka tiesības” 91.pants (Blakus darbs) nosaka: Darbiniekam ir tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi. Savukārt 92.pantā (Ierobežojumi veikt blakus darbu) noteikts: Darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot darba devējs, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte detalizēti paskaidro darbu savienošanai noteikto kārtību. Tiesiskais regulējums ļauj Valsts policijas (VP) amatpersonām savienot amatus Valsts policijā ar otriem darbiem, t.sk. apsardzes jomā.

Jebkurš amatu savienošanas lūgums tiek izvērtēts atbilstoši likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” prasībām. Pamatojoties uz šā likuma normām, VP ir izstrādāti iekšējie noteikumi „Kārtība, kādā Valsts policijas amatpersonas saņem rakstveida atļauju savienot valsts amatpersonas amatu VP ar citu amatu, darba, uzņēmuma līguma vai pilnvarojuma izpildi” (03.11.2008. VP noteikumi Nr.19.).

Valsts policijas pārstāve arī norāda, ka jebkurā gadījumā, izvērtējot plānoto amatu savienošanu, tiek skatīti visi iespējamie riski, kādi varētu rasties, savienojot konkrētos amatus.

L.Juberte piebilst, ka tieši apsardzes jomā visvairāk VP amatpersonu strādā otrajās darba vietās. Lielākajai daļai šo VP amatpersonu ir noteikts dežūrgrafika darbs VP, līdz ar to pastāv iespēja strādāt divās darbavietās. Uz 2013.gada 1.jūliju amatus savieno 1500 VP nodarbinātie (1494 amatpersonas, 6 brīvlīguma darbinieki), kuri ir saņēmuši vadības rakstveida atļauju šādai amatu savienošanai, kas sastāda 21,3% no visiem VP nodarbinātajiem.

Likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteikts, ka amats ir darbs vai dienests noteiktu pilnvaru ietvaros valsts vai pašvaldības iestādē, sabiedriskajā, politiskajā vai reliģiskajā organizācijā, kā arī komercsabiedrībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas