E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26039
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai maksātnespējas procesā no bezdarbnieka pabalsta novirzāmi līdzekļi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2022
Ivārs

Labdien! Man ir aktīvs maksātnespējas process, maksāju, kā pienākas, 1/3 no ienākumiem, pašlaik zaudēju darbu un esmu bezdarbnieks. Saņemu bezdarbnieka pabalstu, sazinos ar administratoru, un, pēc viņa vārdiem, 1/3 ir jāmaksā no visa veida ienākumiem, pat no pabalsta, kaut gan Civilprocesa likumā, cik es saprotu, ir teikts, ka no valsts pabalstiem naudu neietur. Vai varat, lūdzu, konkrēti pateikt, vai man jāmaksā 1/3 no bezdarbnieka pabalsta saviem kreditoriem maksātnespējas procesā? Paldies.

A
atbild:
06. maijā, 2022
Maksātnespējas kontroles dienests
Zigmārs Barlots, Juridiskā departamenta juriskonsults

Kreditori nevar vērst piedziņu uz atsevišķu ienākumu kategorijām, tajā skaitā valsts sociālajiem pabalstiem un sociālās palīdzības pabalstiem (Civilprocesa likuma 596. pants), tādējādi šie ienākumi nav novirzāmi kreditoru prasījumu segšanai arī fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros (Maksātnespējas likuma 92. panta trešā daļa un 134. panta otrās daļas 2. punkts). Vienlaikus pieļaujama piedziņas vēršana uz valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un citām ienākumu kategorijām, tas ir, ienākumiem, ko persona saņem sakarā ar iepriekš veiktām iemaksām, kas novirzītas sociālajai apdrošināšanai (Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa).

Bezdarbnieka pabalsts ir valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts, līdz ar to uz bezdarbnieka pabalstu ir vēršama piedziņa (likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 4. panta 2. punkts un likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 1. pants un 2. panta 2. punkts). Tas savukārt nozīmē, ka arī fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros parādniekam jānovirza daļa no bezdarbnieka pabalsta kreditoru prasījumu segšanai.

Vienlaikus Maksātnespējas likums un Civilprocesa likuma 596. pants aizsargā parādnieka ienākumus, kas saņemti atlaišanas pabalsta veidā.

Informācija par fiziskās personas maksātnespējas procesu atbilstoši Maksātnespējas likuma regulējumam ir atrodama Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļa vietnē, sadaļā “Fiziskās personas maksātnespējas process”, kur sniegtas atbildes uz galvenajiem ar fiziskās personas maksātnespējas procesu saistītiem jautājumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas