E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25144
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
2
1
2

Informācija par ārvalstī reģistrētas laulības šķiršanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2022
Ilona

Labdien! Biju precējusies (tagad esmu šķīrusies) ar Brazīlijas pilsoni (laulība, kā arī šķiršanās tika noformēta Brazīlijā). Laulība slēgta pirms 10 gadiem, un šķiršanās pirms 5 gadiem. Tagad taisos precēties otro reizi ar Vācijas pilsoni, un man ir nepieciešama laulības šķiršanās apliecība, kas nav vecāka par 6 mēnešiem. Man ir visi dokumenti, bet, protams, daudz vecāki, visi apstiprināti ar apostili utt. Lūdzu, iesakiet, pie kuras iestādes vērsties, lai es varētu izprasīt nepieciešamo dokumentu. Liels paldies jau iepriekš.

A
atbild:
08. janvārī, 2022

Jūsu situācijas aprakstā nav minēts, kurā valstī plānots reģistrēt laulību – Latvijā vai Vācijā.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otrā daļa paredz – ja persona agrāk bijusi citā laulībā un ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Fizisko personu reģistrā, tad ir jāuzrāda viens no šadiem dokumentiem:

1) bijušā laulātā miršanas apliecību;

2) dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra izsniegtu laulības šķiršanas apliecību;

3) likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu;

4) izrakstu vai izziņu no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu.

Secinu, ka laulību plānots reģistrēt Vācijā, jo Latvijas normatīvais regulējums neparedz dokumenta, kas apliecina laulības šķiršanu, derīguma termiņu.

Atbilstoši Fizisko personu reģistra likuma 14. pantam un 15. pantam – personām ir noteikts pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par izmaiņām Fizisko personu reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, kas izdarītas ārvalsts institūcijās, t.sk. par laulības noslēgšanu, laulības šķiršanu, vārda vai uzvārda maiņu, bērnu dzimšanu utt.

Izziņas par ģimenes stāvokli (t.sk. izziņas no laulības reģistra) persona var pieprasīt un saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (turpmāk – PMLP).

Tas nozīmē, ja Fizisko personu reģistrā:

  • ir reģistrēta informācija par jūsu Brazīlijā reģistrētās laulības noslēgšanas un šķiršanas faktu, tad jūs varat pieprasīt no PMLP izziņu par laulības šķiršanas;
  • nav reģistrēta informācija par jūsu Brazīlijā reģistrētās laulības noslēgšanas un šķiršanas faktu, jūs varat vērsties PMLP, lai Fizisko personu reģistrā tiktu reģistrētas šī ziņas, un pēc tam pieprasīt izziņu no laulību reģistra par laulības šķiršanu. Šeit ir pieejama informācija par ziņu sniegšanas kārtību.

Diemžēl mūsu rīcībā nav informācijas, vai šāda izziņa būs derīga iesniegšanai Vācijas iestādēs, tādēļ tas jums jānoskaidro attiecīgajā iestādē, kurā paredzēts sniegt dokumentus.

Savukārt, ja šāda izziņa no PMLP nav derīga jūsu situācijā, tad pēc nepieciešamā dokumenta jums ir jāvēršas valstī, kas laulības šķiršanas fakta dokumentu izdevusi, atbilstoši attiecīgās valsts normatīvajam regulējumam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas