E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25059
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Sociālie pabalsti nav pakļauti piedziņai un ieturējumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2021
Aiva Kliece

Man ir uzsākts maksātnespējas process un divus gadus 1/3 no saviem mēneša ienākumiem jāmaksā kreditoriem. Mans vienīgais ienākumu avots ir vecuma pensija. Vai no likumā noteiktā 20 eiro pabalsta vakcinētajiem pensionāriem, kuru sāka izmaksāt š. g. decembrī, arī jāmaksā kreditoriem 1/3?

A
atbild:
23. decembrī, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Aiga Balcere, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Likumdevējs ir noteicis naudas līdzekļus, uz kuriem kreditori nevar vērst piedziņu un kuri saskaņā ar Maksātnespējas likuma 92. panta trešā daļa un 134. panta otrās daļas 2. punktu nav atsavināmi fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros. Savukārt Civilprocesa likuma 596. pantā ir uzskaitītas atsevišķas ienākumu kategorijas, uz kurām nevar vērst piedziņu, un tie ir valsts sociālie pabalsti un sociālās palīdzības pabalsti.

Saistībā ar minēto jāņem vērā, ka Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 74. panta pirmā un otrā daļā ir noteikti kritēriji attiecībā uz peronu, kurai tiek izmaksāts pabalsts 20 eiro mēnesī, tas ir, Latvijā dzīvojoša persona, kura līdz 2021. gada 31. decembrim ir sasniegusi 60 gadu vecumu un kura ir pabeigusi pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai saņēmusi medicīnisku atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

Saskaņā ar likuma 76. panta septīto daļu uz 20 eiro pabalstu attiecas tostarp likuma 66. pants, atbilstoši kuram atbalsts ir pielīdzināms likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli9. panta pirmās daļas 16. punktā minētajai kompensācijai, kas netiek ietverta gada apliekamajā ienākumā un netiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, un nav pakļauta ieturējumu veikšanai un parādu piedziņai.

Līdz ar to secināms, ka pensijas saņēmējam no izmaksātā 20 eiro pabalsta nav atskaitāmi nodokļi, nav veicama parādu piedziņa un ieturējumi. Minētais ienākums (20 eiro pabalsts) ir aizsargāts no piespiedu atsavināšanas un nav pakļauts novirzīšanai kreditoru prasījumu segšanai, tai skaitā arī fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros, jo nav uzskatāms par tādu ienākumu, no kura parādniekam ir jāsedz kreditoru prasījumi.

Vienlaikus informējam, ka Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļa vietnē ir publicēti skaidrojumi par aktuālo pabalstu novirzīšanu kreditoru prasījumu segšanai (200 eiro, 500 eiro vienreizējais pabalsts), tostarp par 20 eiro pabalstu, ar kuru aicinām iepazīties Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļa vietnes sadaļā “Aktualitātes”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas