E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25046
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Parādu var atgūt arī pēc parādnieka nāves

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2021
Aigars

Aizdevu naudas līdzekļus pret parādzīmi, drīzāk līgumu. Laiks iztecējis. Parādnieks pazudis. Iesniedzu prasību parādu piedzinēju firmai. Izradās, parādnieks ir taisaulē, miris. Vai es šo naudu apraku ar parādnieku, vai ir varianti atgūt? Kaut no radiniekiem?

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja parādnieks ir miris, tad svarīgi noskaidrot, vai viņam pēc nāves ir palikusi manta, uz kuru varētu pretendēt mantinieki un/vai kreditori.

Iespējami šādi scenāriji:

  1. Parādniekam nav mantas – šādā gadījumā jebkurš mantinieks teorētiski var pieņemt arī tādu mantojumu, kurš sastāv tikai no parādiem, bet parasti šādos gadījumos neviens nevēlas pieņemt mantojumu, līdz ar to jūsu parādu nevarēs atgūt.
  2. Parādniekam ir manta – šādā gadījumā nepieciešams pieteikt pretenziju uz mantojumu kā kreditoram un lūgt izsludināt mantojuma atklāšanos (skatīt Notariāta likuma 293. pantu) vai pieteikt kreditora pretenziju mantojuma lietā.

 Ja parādniekam ir manta, tad jūsu kreditora pretenzija var tikt segta pilnībā vai daļēji.

  • Ja mantojuma lietā piesakās mantinieki, tad tie, atskaitot Civillikuma 708. pantā norādīto gadījumu, atbild kreditoriem ar visu savu mantu, skatīt Civillikuma 707. pantu: “Mantojuma atstājēja kreditoriem jāgriežas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram, ja no mantojuma nepietiek, jāsamaksā parādi no savas paša.
  • Ja mantojuma lietā publikācijā noteiktajā termiņā nepiesakās mantinieki, tad atbilstoši Civillikuma 416. pantam manta piekrīt valstij, tomēr jāņem vērā, ka šādā gadījum valsts atbild par parādiem tikai ar to mantu, kuru valsts patiesi iegūst, un jūsu prasījums tiks segts tikai tādā vērtībā, kāda ir mantojuma atstājēja mantai.

Uzsāktas mantojuma lietas gadījumā nedrīkst palaist garām sludinājumā noteikto pieteikšanās termiņu, jo nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiek dzēstas, skatīt Notariāta likuma 318. pantu. Savukārt neuzsāktas mantojuma lietas gadījumā nedrīkst palaist garām Civillikuma 693. panta trešajā daļā noteikto viena gada termiņu, šajā termiņā ir jāpiesaka kreditora pretenzija mantojuma lietā.

Pārbaudīt, vai ir izsludināta mantojuma atklāšanās, bez maksas var šeit, meklējot pēc personas vārda un uzvārda.

Ja parādniekam nav mantas, tad parādu “aprakāt ar parādnieku”.

Ja visa parādnieka manta pirms nāves ir atdāvināta, tad jāceļ prasība, pamatojoties uz Civillikuma 1927. panta noteikumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas