E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24576
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
8
1
8

Par neslavas celšanu paredzēta gan kriminālatbildība, gan civiltiesiskā atbildība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2021
Jānis

Lietotnē “WhatsApp” daudzdzīvokļu mājas grupas sarakstē viena mājas iedzīvotāja veic nepatiesas, personu nomelnojošas informācijas izplatīšanu par otru mājas iedzīvotāju, tādā veidā diskreditējot sabiedrības acīs kā iespējamu noziedznieku. Atzīmējams fakts, ka namu pārvaldnieka skaidrojumi netiek ņemti vērā. Vai šī rīcība var tikt uzskatīta par apzinātu un publisku neslavas celšana, un vai par to paredzēta kriminālatbildība?

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Neslavas celšanu varētu definēt kā nepatiesas, personu nomelnojošas informācijas izplatīšanu publiski, t. i., plašsaziņas līdzeklī, sapulcē, sociālajos tīklos un tml.

Par neslavas celšanu atbildība paredzēta Krimināllikuma 157. panta pirmajā daļā, proti, par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Savukārt civiltiesiskā atbildība paredzēta Civillikuma 2352.1 panta pirmajā un trešajā daļā, kas paredz, ka katram ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija). Atlīdzības apmēru nosaka tiesa.

Šobrīd atbildība ir paredzēta gan Krimināllikumā, gan Civillikumā.

Lai personai iestātos kriminālatbildība par šādu prettiesisku nodarījumu, nepieciešams konstatēt, ka personas rīcība ir bijusi apzināta publiska neslavas celšana. Nesaskatot tiesisko pamatu (noziedzīgā nodarījuma sastāvu) kriminālprocesa uzsākšanai, policija var kriminālprocesu neierosināt. Tāpēc svarīgi iesniegumā norādīt noziedzīgā nodarījuma sastāvu, uzsverot apzinātu personas rīcību šajā nodarījumā.  

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas