E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24358
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
4
4

Pensijas palielinājums atkarīgs gan no iepriekšējās pensijas apmēra, gan piemērojamā indeksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2021
Elvīra

Ja mana pensija kopā ar invaliditātes pensiju ir 489,64 eiro (2. grupa), cik lielu pensiju es saņemšu pēc oktobra indeksācijas?

A
atbild:
04. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja piešķirtā pensija ir bijusi mazāka nekā 470 eiro, tad 1. oktobrī indeksē visu pensiju. Pensijai, kas ir lielāka par 470 eiro, indeksē daļu no piešķirtās pensijas – 470 eiro.

Indeksācijas koeficienti, kas ietekmē pensijas palielinājumu, ir atšķirīgi, jo ir atkarīgi no apdrošināšanas (darba) stāža, indeksēta tiek arī piemaksa (ja tāda ir). Tas ir noteikts likumā “Par valsts pensijām”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pārrēķinot (indeksējot) pensijas, katram cilvēkam piemēro to indeksu, kāds ir paredzēts likumā, ievērojot visus noteikumus, kas attiecas uz konkrēto cilvēku.

Pensija ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums. Ne no visas pensijas ietur nodokli. Jo ir arī pensionāra neapliekamais minimums – šogad 330 eiro mēnesī neapliek ar ienākuma nodokli.

Ja ir invaliditāte, tiek piemērots nodokļa papildu atvieglojums (2. grupai tie ir 154 eiro), tas nozīmē, ka šogad ar nodokli neapliek 484 eiro pensiju. Turklāt ir viena pensijas saņēmēju grupa, kurai nodoklis nav jāmaksā: pensiju, kas piešķirta līdz 1996. gadam un pēc tam nav pārrēķināta, ar nodokli neapliek.

Tātad ir vairāki individuāli faktori, kas konkrētam cilvēkam var ietekmēt izmaksājamās pensijas apmēru. Pensijas palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas apmēra, gan piemērojamā indeksa (koeficienta).

Indeksēto pensiju saņemsiet jau šomēnes, oktobrī. Tad arī būs redzams, par cik eiro tā palielināta.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas