E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24279
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
3
2
3

Kādos gadījumos no trešās valsts atpakaļsūtītai sīkpakai netiek piemērots muitas un pievienotās vērtības nodoklis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Linda Lūse

Labdien! Sūtīju sīkpaku uz ASV, adresāts neizņēma sūtījumu pastā, un tas tika atsūtīts atpakaļ. Tagad, lai saņemtu pašas sūtīto, man ir jāmaksā muitas un PVN nodoklis. Iepriekš tā nebija. Ar nodokļiem tiek apliktas arī manas sūtīšanas izmaksas. Izsūtītie pasta sūtījumi netiek aplikti ar PVN. Kāpēc, saņemot atpakaļ, ir jāmaksā PVN? Kaut kā neloģiski, aizpildot muitas deklarāciju, sanāk, ka es esmu gan sūtītājs, gan saņēmējs. Tur arī jānorāda, vai tā ir prece vai dāvana, bet es nesaņemu nedz dāvanu, nedz pirkumu. Kas šo jauno nodokļu iekasēšanu no atpakaļ atsūtītiem sūtījumiem ir izdomājis?

A
atbild:
04. oktobrī, 2021

No 2021. gada 1. jūlija spēkā stājās izmaiņas Eiropas Savienības (turpmāk – Savienība) tiesību aktos (PVN direktīvā) par PVN piemērošanu e-komercijas sūtījumiem – zemas vērtības preču sūtījumiem no trešajām valstīm, ko saņem personas Savienībā, tajā skaitā Latvijā. Izmaiņas paredz, ka tiek atcelts PVN atbrīvojums importējamām precēm, kuru vērtība ir mazāka par 22 eiro.

Praktiski tas nozīmē, ka no šī gada 1. jūlija pasta operators (VAS “Latvijas pasts” vai eksprespasts), saņemot sūtījumus no trešajām valstīm, izvērtē, vai PVN un muitas nodoklis jau ir samaksāti vai ne. Ja pasta operatora sistēmā redzams, ka sūtījums ir jāatmuito, tad sūtījuma saņēmējam tiek nosūtīts aicinājums veikt muitas formalitātes.

Ir pieļaujams, ka mutiski tiek deklarēti fizisku personu atpakaļievestie sūtījumi, par kuriem var pārliecināties, ka tos nav izdevies piegādāt saņēmējam trešajā valstī, ja šo sūtījumu vērtība nepārsniedz EUR 1000 vai kuru neto svars nepārsniedz 1000 kg un sūtījumos nav iekļautas akcīzes preces vai preces, uz kurām attiecas aizliegumi vai ierobežojumi.

Šajā gadījumā sūtījuma saņēmējam, lai saņemtu atpakaļ savu nosūtīto sīkpaku, ir jāinformē pasta operators (atbilstoši – vai nu VAS “Latvijas pasts”, vai arī eksprespasts), ka sūtījums ir atsūtīt atpakaļ – jāveic mutiskā deklarēšana. Pasta operators šo informāciju nosūta uzraudzības muitas kontroles punktam, kurā tiek izvērtēta preču sūtījuma atbilstība muitas normatīvā regulējuma prasībām, vai šim preču sūtījumam ir piemērojams atbrīvojums no muitas nodokļiem.

Ja prece uz ASV tika nosūtīta (izvesta no Savienības muitas teritorijas) pa pastu, tad tādas preces pasta sūtījumā, kuru vērtība nepārsniedz 1000 EUR un kurām nepiemēro izvedmuitas nodokli, uzskata par deklarētām eksportam1, kā arī tās zaudē Savienības preču statusu un kļūst par ārpussavienības precēm 2.

Sūtot atpakaļ ārpussavienības preces (trīs gadu laikā), kas sākotnēji kā Savienības preces bija izvestas no Savienības muitas teritorijas, tās var atbrīvot no ievedmuitas nodokļa3. Atbilstoši PVN direktīvas 143. panta 1. punkta “e” apakšpunktā noteiktajam  ar PVN neapliek preču reimportu valstī, no kuras tās tika eksportētas, ko veic persona, kura tās eksportējusi, ja šīs preces atbilst prasībām, lai atbrīvotu no muitas nodokļiem.

Tādējādi, ja tiek izpildīti minētie normatīvo aktu nosacījumi, tad, saņemot atpakaļ nosūtīto sīkpaku, tai var piemērot muitas nodokļa un PVN atbrīvojumu, deklarējot to mutiski.

Vienlaikus vēršam uzmanību:ja sūtījums neatbilst kādam no minētajiem mutiskās deklarēšanas kritērijiem vai muitas amatpersonas saskata riskus, kā arī ja nepieciešams veikt dokumentu pārbaudi, atpakaļievešana noformējama vispārējā kārtībā, pieņemot, ka preces tikušas izvestas uz laiku. Attiecīgi, ievedot atpakaļ preces, personai jānoformē standarta importa muitas deklarācija, pievienojot nepieciešamos pavaddokumentus un norādot atbilstošu muitas procedūru un papildprocedūras, kas paredz atbrīvojumus no nodokļiem.

1 Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 9. oktobra Regulas (ES) Nr. 952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu (turpmāk – Savienības Muitas kodekss) 269. panta 1. punkts

2 Savienības Muitas kodeksa 154. panta a) punkts

3 Savienības Muitas kodeksa 203. panta 1. punkts

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas