E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24070
Lasīšanai: 2 minūtes
23
23

Vai valdes loceklis var saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2021
Rihards

Ja uzņēmuma īpašnieks ir valdes loceklis un vēl strādā kādā citā uzņēmumā, vai, beidzot darba attiecības, ir iespējams saņemt bezdarbnieka pabalstu? Kā valdes loceklis viņš nesaņem atlīdzību, jo uzņēmējdarbība nenotiek. Uzņēmums nav mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs.

A
atbild:
27. augustā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu personai ir tad, ja:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijas Republikā veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās iemaksas ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās NVA ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Atbilstoši likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajam par darba ņēmēju uzskatāma persona, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā. Šī likuma 1. panta otrās daļas (c) apakšpunkts noteic, ka par darba ņēmēju uzskatāms arī komercsabiedrības valdes loceklis, ja šai personai atlīdzība ir faktiski noteikta.

Tātad, ja persona ir komercsabiedrības valdes loceklis, taču par šo pienākumu pildīšanu nav noteikta atlīdzība (darba samaksa), persona nav uzskatāma par darba ņēmēju un saglabā tiesības pieprasīt bezdarbnieka statusu. Attiecīgi – arī bezdarbnieka pabalstu.

Informāciju individuālā situācijā par bezdarbnieka statusu varat noskaidrot, zvanot uz NVA informatīvo bezmaksas tālruni 80200206 vai rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@nva.gov.lv; par bezdarbnieka pabalstu jāinteresējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: tālrunis 64507020, e-pasta adrese: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas