E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23989
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai bezdarbnieka statusu un pabalstu ietekmē saimnieciskās darbības ienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2021
Jānis

Labdien! Šobrīd strādāju algotu darbu, bet jau esmu saņēmis ziņu, ka drīzumā mana štata vienība tiks slēgta. Vienlaikus esmu reģistrējies arī kā saimnieciskās darbības veicējs, kuram, protams, ienākumi svārstās. Ja mana štata vienība tiks slēgta un paturu saimnieciskās darbības veicēja statusu, vai varu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu? Kā jau iepriekš rakstīju, ienākumi no saimnieciskās darbības veikšanas svārstās. Ir mēneši, kad nenopelnu neko, bet tajā pašā laikā ir bijuši mēneši, kad esmu nopelnījis teju 1000 eiro. Vai tas, vai man pienākas bezdarbnieka pabalsts ir atkarīgs no ienākumiem, kurus gūstu kā saimnieciskās darbības veicējs? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
19. augustā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu piešķir, ja cilvēks nav nodarbināts. Bezdarbnieka pabalstu var prasīt tad, kad ir iegūts bezdarbnieka statuss Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Darba ņēmējs ir apdrošināts bezdarbam, saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais) – ne, jo pats ir atbildīgs par savu nodarbinātību un pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme (31,07%) arī neietver apdrošināšanu bezdarbam. Ja tiks piešķirts bezdarbnieka pabalsts, tā apmēra noteikšanai saimnieciskās darbības ienākumi netiks ņemti vērā.

Bezdarbniekam, kurš vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas periodā ir bijis darba ņēmējs, bezdarbnieka pabalsta apmēru nosaka proporcionāli apdrošināšanas stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). Tātad attiecīgi arī bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja nav pienākuma veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Savukārt Covid-19 ietekmes dēļ likumā ir paredzēts, ka līdz 2021. gada 31. decembrim persona nezaudē bezdarbnieka statusu, ja darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss divreiz 12 mēnešu periodā iegūts uz laiku, kas kopā nepārsniedz 120 dienas.

Informāciju individuālā situācijā par bezdarbnieka statusu varat noskaidrot, zvanot uz NVA informatīvo bezmaksas tālruni 80200206 vai rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@nva.gov.lv; par bezdarbnieka pabalstu – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: tālrunis 64507020, e-pasts: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas