E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2383
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

IIN nav jāmaksā, ja dzīvokli pārdod par mazāku cenu nekā tā iegādes vērtība

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2013
Ilona Odziņa

Labdien! Kādi nodokļi un cik lielā apmērā ir jāmaksā, ja tiek pārdots dzīvoklis, kurš ir ņemts kredītā. Kredīta summa bija 41 000 Ls, bet pārdošanas vērtība 22 000 Ls? Pārdodot dzīvokli, tiks segts atlikušais kredīts. Dzīvoklis īpašumā ir no 2006.gada.

A
atbild:
04. jūnijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kapitāla nodokļa aprēķinam svarīgi ir, par kādu summu dzīvoklis nopirkts un par kādu pārdots. Ar nodokli apliekama summa, kas ir pārdošanas cena mīnus iegādes vērtība.

Valsts ieņēmumu dienests LV portālam (atbildot uz e-konsultācijās uzdotu jautājumu) jau ir skaidrojis, ka ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas (neatkarīgi no tā, ka ir ņemts bankas kredīts un ka īpašums tiek pārdots, lai dzēstu atlikušo kredītu) ir ar nodokli apliekams ienākums kā ienākums no kapitāla pieauguma, izņemot ar nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā.

Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu tiek uzskatīta naudas vai naturālā izteiksmē saņemtā samaksa. Savukārt nekustamā īpašuma iegādes vērtību apliecina ar dokumentāri pierādāmiem izdevumiem, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegādi – tātad pirkuma līgumā noteiktā vērtība.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu, piemēram, valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā un citi līdzīgi izdevumi, kā arī samaksātie procentu maksājumi par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.

Nodokļa likme kapitāla pieaugumam ir 15 procenti.

Ja nekustamā īpašuma atsavināšanas vērtība (pārdošanas cena) ir mazāka par tā iegādes vērtību, tad fiziskajai personai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamais ienākums neveidojas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas