E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23720
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai ir tiesības uz bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2021
Vita

Vai varu iestāties bezdarbniekos, ja strādāju ar uzņēmumu līgumu?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Uzņēmuma līguma gadījumā ir iespējamas divas situācijas.

Ja neesat reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, tad arī uzņēmuma līguma gadījumā komersants par jums maksā nodokļus kā par darba ņēmēju, līdz ar to esat sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs.

Ja esat reģistrējis saimniecisko darbību, nodokļus jāmaksā pašam, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajam. Iemaksas atkarīgas no ienākumiem.

Vēl jāpiebilst, ka Covid-19 izraisītās krīzes seku pārvarēšanai Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā ir noteikts, ka līdz 2021. gada 31. decembrim persona nezaudē bezdarbnieka statusu, ja darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss divreiz 12 mēnešu periodā iegūts uz laiku, kas kopā nepārsniedz 120 dienas. Tātad, nezaudējot bezdarbnieka statusu, bezdarbnieks var iesaistīties īslaicīgos darbos līdz 4 mēnešiem. Par to ir jāpaziņo NVA.

Bezdarbnieka statusu piešķir NVA, pamatojoties uz cilvēka individuālajiem sociālās apdrošināšanas datiem, tāpēc jāpiesakās aģentūrā, kura arī izvērtēs, vai jums ir tiesības uz bezdarbnieka statusu.

Ja radušās neskaidrības par pieteikšanos bezdarbnieka statusam, papildu informāciju varat saņemt, zvanot uz NVA informatīvo bezmaksas tālruni 80200206 vai rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@nva.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas