E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23527
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Krimināllikums paredz atbildību par tīšu korespondences noslēpuma pārkāpšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Alla

Labdien! Mājās videonovērošanas kamera piefiksēja, ka kaimiņš regulāri pārbauda manu pastkasti un nesankcionēti un patvaļīgi no manas pastkastes izņem dažādu korespondenci: vēstules, kartītes utt. Kā es varu rīkoties, lai pasargātu savas intereses, un kurš normatīvais akts regulē atbildību par šādu pretlikumīgu darbību un manas privātās dzīves aizskaršanu? Paldies!

A
atbild:
29. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Savas privātās dzīves, personas datu un korespondences aizsardzībai jums ir tiesības vērsties policijā ar attiecīgu iesniegumu. Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt izmeklēšanu var uzrakstīt pēc izvēles: klātienē jebkurā policijas iecirknī; elektroniski bez e-paraksta Latvijas valsts portālā, izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums iestādei”, elektroniski ar e-parakstu, sūtot uz pasts@vp.gov.lv vai pa pastu uz kādu no policijas struktūrvienībām.

Iesniegumā jānorāda detalizēta informācija par notikumu, kādā veidā ir aizskartas jūsu tiesības, cita informācija, kas varētu būt noderīga nozieguma vai pārkāpuma atklāšanai, savi personas dati un adrese, ja ir iespējams, kontakttālrunis.

Krimināllikuma 144., 145. pantā ir paredzēta atbildība par tīšu personas korespondences noslēpuma pārkāpšanu: par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt Krimināllikuma 145. pants paredz atbildību par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums: par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas