E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23394
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

ES pilsoņa reģistrācijas apliecība ir uzturēšanās atļauja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2021
Maarten

Labdien! Esmu Eiropas Savienības pilsonis, kurš dzīvo un strādā Latvijā. Attiecīgi arī mana deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā un esmu tiesīgs balsot pašvaldības vēlēšanās. Mans jautājums ir par man PMLP izsniegto personas apliecību. Laukā “Pilsonība” ir rakstīts “DEU” (Vācijas pilsonība). Laukā “Piezīmes” ir rakstīts “Savienības pilsoņa reģistrācijas apliecība” un “Tiesības strādāt bez ierobežojumiem”. Šo dokumentu man izsniedza, kad Latvijā dzīvoju mazāk par 5 gadiem. Dokumenta čipā tika saglabāti mani biometrijas dati. Kā arī ar šo dokumentu un attiecīgajiem PIN kodiem ir iespējams parakstīt dokumentus ar e-parakstu. Lidojot uz ārzemēm, Latvijas lidostās lidostas personāls (kas aviokompānijas uzdevumā pārbauda dokumentus) nepieņem šo dokumentu ar uzrakstu “Personas apliecība” un “Identity card” kā derīgu personu apliecinošu dokumentu. Lidostas personāls vēlas redzēt Vācijas personu apliecinošu dokumentu (pasi vai personas apliecību). Citādi neļauj lidot uz citu Eiropas Savienības valsti. Balsojot Latvijas pašvaldības vēlēšanās, iecirkņa komisija nepieņem šo dokumentu ar uzrakstu “Personas apliecība” un “Identity card” kā derīgu personu apliecinošu dokumentu. Iecirkņa komisija vēlas redzēt Vācijas personu apliecinošu dokumentu (pasi vai personas apliecību). Katram iecirkņa komisijas loceklim pat bija izdrukāta lapa ar piezīmi, ka rīkoties šādā situācijā. Šādā veidā nedaudz tika sarežģīta mana piedalīšanās vēlēšanās. Vai tiešām mans PMLP izsniegtais dokuments ar uzrakstu “Personas apliecība” nav derīgs personu apliecinošs dokuments (bez Vācijas pases vai personas apliecības)? Kurā likumā tas ir noteikts? Vai abās situācijās tiešām personas bija tiesīgas man atteikt minētos pakalpojumus (lidojums uz citu Eiropas Savienības valsti vai piedalīšanās pašvaldības vēlēšanās)? Kurā likumā tas ir noteikts? Paldies!

A
atbild:
30. novembrī, 2021
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Madara Puķe, sabiedrisko attiecību vadītāja
Centrālā vēlēšanu komisija
Līva Laizāne, sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste

Kā norāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), ES pilsoņa reģistrācijas apliecība ir uzturēšanās atļauja, kas ļauj personai legāli uzturēties Latvijas Republikā ilgāk nekā 90 dienas pusgada laikā. Ar ES pilsoņa reģistrācijas apliecību (bez pilsonības valsts izsniegta personu apliecinoša dokumenta) nevar ceļot.

Savukārt Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) skaidro, ka atbilstoši Personu apliecinošo dokumentu likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktam un 5. panta pirmās daļas 3. punktam Latvijā izsniegta citas ES dalībvalsts pilsoņa personas apliecība ir personu apliecinošs dokuments, līdz ar to, balsojot pašvaldību vēlēšanās, papildus nav jāuzrāda arī attiecīgās dalībvalsts pilsoņa pase vai personas apliecība. Attiecīgās dalībvalsts pilsoņa pase vai personas apliecība pašvaldību vēlēšanās papildus uzrādāma tādā gadījumā, ja personai ir agrāk izsniegta Savienības pilsoņa reģistrācijas apliecība vai Savienības pilsoņa pastāvīgās uzturēšanās apliecība, kas nav personu apliecinoši dokumenti.

Ja nepieciešama detalizētāka informācija, aicinām sazināties ar:

  • PMLP (jautājumos par ceļošanai nepieciešamajiem dokumentiem) – kontaktinformācija atrodama šeit;

CVK (jautājumos par pašvaldību vēlēšanās nepieciešamajiem dokumentiem) – kontaktinformācija atrodama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas