E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23280
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Darba devējs nevar uzņemties atbildību par vakcinācijas blakusparādībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2021
Sanita

Labdien! Uzņēmums plāno veikt savu darbinieku brīvprātīgu kolektīvo vakcinēšanu. Vai persona var vērsties pret darba devēju (teiksim, prasot kompensāciju vai kādā citā veidā), ja tai pēc vakcīnas saņemšanas rodas veselības problēmas vai kādas blakusparādības?

A
atbild:
25. maijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā ir ietverts atslēgvārds – brīvprātīga vakcinācija. Lēmums par to, vai vakcinēties vai tomēr ne, ir jāpieņem jums pašai. Pirms lēmuma pieņemšanas pacientam ir tiesības saņemt informāciju par vakcīnu, tostarp par sagaidāmajām blakusparādībām. Ja ir bažas, šo jautājumu vēlams izrunāt ar savu ģimenes ārstu vai kādu citu ārstniecības personu, kam uzticaties.

Līdzīgi kā pēc citu vakcīnu saņemšanas, arī pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas var rasties blakusparādības. Vairākums blakusparādību rodas, jo vakcīnas stimulē cilvēka organisma imūnsistēmu, un tās pat tiek sagaidītas. Kā norāda Zāļu valsts aģentūra, biežākās blakusparādības ietver paaugstinātu ķermeņa temperatūru (dažkārt virs 38°C), drudzi, galvassāpes, nogurumu, sāpes injekcijas vietā, muskuļu un locītavu sāpes, apsārtumu, pietūkumu injekcijas vietā. Šīs blakusparādības parasti ilgst 1 līdz 3 dienas un pēc tam izzūd. Pacientiem jāvēršas pie ārsta, ja pēc vakcīnas saņemšanas rodas bažas par novērotajām blakusparādībām.

Darba devējs nevar būt atbildīgs par sagaidāmo organisma reakciju uz vakcīnu. Taču Veselības ministrija ir aicinājusi darba devējus būt pretimnākošiem, piešķirot apmaksātu brīvdienu, ja darbiniekam pēc vakcinācijas ir slikta pašsajūta.

Plašāka informācija:

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas