E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2302
Lasīšanai: 4 minūtes

Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2013
Valda Bērziņa

Ģimenē esam 3 cilvēki: vīrs 2.gr. invalīds, sieva 2. gr. invalīde, dēls. Mājas saimnieks iesniedzis tiesā prasību par izlikšanu sakarā ar īres maksas parādu. Vai uz mums būtu attiecināms likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 36.1.pants par pašvaldības palīdzības saņemšanu? Kādi dokumenti mums jāiesniedz tiesai?

A
atbild:
16. maijā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja Jūsu ģimenes ienākumu līmenis atbilst tam, lai pašvaldība Jūs atzītu par maznodrošinātu personu, ja invaliditātes dēļ neesat darbspējīgi un atbilstat likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 36.1 pantā noteiktajiem kritērijiem, tad saskaņā ar šā likuma 28.2 pantu „Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem” vietējā pašvaldība, kuras teritorijā esat deklarējuši savu dzīvesvietu, triju mēnešu laikā pēc tam, kad ir stājies spēkā tiesas spriedums par īrnieka izlikšanu no dzīvojamās telpas, ierāda īrniekam citu dzīvošanai derīgu dzīvojamo telpu.

Likuma „Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 6.pantā „Kārtība, kādā persona atzīstama par tiesīgu saņemt palīdzību pašvaldībā” teikts: 

„(1) Persona, kura vēlas saņemt palīdzību (izņemot 13.pantā, 27.1 panta pirmajā daļā un 27.2 panta pirmajā daļā minēto palīdzību), iesniedz attiecīgajai pašvaldībai rakstveida iesniegumu, kurā norādāmi iespējamie personai vēlamie palīdzības veidi, un dokumentus, kas apliecina, ka šī persona ir tiesīga saņemt palīdzību.

(2) Dokumentus, kas nepieciešami, lai apliecinātu personas tiesības saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, pašvaldība nosaka saistošajos noteikumos. Minētos dokumentus valsts un pašvaldību institūcijas personai izsniedz bez maksas.

(3) Personas iesniegumu palīdzības saņemšanai izskata un lēmumu par personas atzīšanu par tiesīgu saņemt palīdzību un reģistrēšanu personas iesniegumā norādītā veida palīdzības saņemšanai vai par atteikumu atzīt personu par tiesīgu saņemt palīdzību pieņem pašvaldības dome vai tās deleģēta institūcija. Par lēmuma pieņemšanu pašvaldība iesniedzējam uz tā norādīto adresi nosūta rakstveida paziņojumu.”

Minētā likuma 14.pants „Personas, kuras ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmām kārtām” noteic

„(1) Pirmām kārtām ar dzīvojamo telpu nodrošināmas:

1) personas, kurām saskaņā ar likumu "Par dzīvojamo telpu īri" sniedzama palīdzība gadījumos, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas un ja tās ir:
a) maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir invalīdi,

b) maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir invalīds,

c) pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas /../”

Par Jums iesniedzamajiem dokumentiem, lai saņemtu palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, gan vislabāk jautāt savā pašvaldībā vai uzzināt tās izdotajos saistošajos noteikumos. Savukārt par tiesā iesniedzamajiem dokumentiem – konkrētajā tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas