E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22484
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
6
6

Darba izmantošana nekomerciāliem mērķiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2021
Ilze

Labdien! Jautājums par autortiesībām. Vai internetā atrastu attēlu drīkstu izmantot un uzdrukāt uz savas personīgās krūzes, nepārkāpjot Autortiesību likumu, atsaucoties uz 25. panta (1) punktu? Paldies!

A
atbild:
16. februārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Autortiesību likums paredz, ka autora darbs jeb autortiesību objekts ir jebkurš autora radošās darbības rezultāts literatūras, zinātnes vai mākslas jomā neatkarīgi no tā izpausmes veida, formas un vērtības (1. pants). Likums (4. pantā) uzskaita visus aizsargājamos darbus, tostarp minēti arī fotogrāfiskie darbi un zīmējumi.

Ir radies kļūdains priekšstats, ka autora darbi, kas ir pieejami internetā, automātiski ir izmantojami bez autora piekrišanas, tostarp personiskai lietošanai. Tomēr, izmantojot un lietojot internetā kopētus attēlus, rūpīgi jāpārbauda, kāda veida izmantojums tiek atļauts. Ja attēlam interneta vidē nav pievienota izmantošanas atļauja, to  nedrīkst izmantot bez autora piekrišanas. Šo apstiprina arī Autortiesību likums, kas paredz, ka darbu izmantošanai ir jāiegūst izmantošanas atļauja un tos ir aizliegts izmantot, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja (40. panta pirmā daļa).

Autortiesību likuma 25. pants paredz, ka autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas un bez atlīdzības tiek izmantots publiski pieejams vai izstādīts darbs. Likuma pantā lietotais termins “publiska vieta” ir vieta, kura kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un kura par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskajai personai (skatīt Publiskas izklaides un svētku pasākumu drošības likuma 1. panta 1.1 punktu). Savukārt “internets” ir publiski pieejama savstarpēji saslēgtu datortīklu vispasaules sistēma, kura pārsūta datus, izmantojot interneta protokolu (IP), un kurā sabiedrība var piekļūt autordarbiem individuāli izraudzītā vietā un laikā.

Tātad Autortiesību likuma izpratnē internets nav publiska vieta. Par publiski izstādītiem darbiem likuma 25. panta izpratnē tiek atzīti tikai arhitektūras, fotogrāfijas, vizuālās mākslas, dizaina vai lietišķās mākslas darbi, kas ir pastāvīgi izstādīti visai sabiedrībai pieejamās vietās.

Ja persona vēlas izmantot autora darbu, nepieciešams interneta vidē atrast un izlasīt licenci, kā konkrēto darbu atļauts izmantot. Ja šāda licence nav pievienota, tas nozīmē, ka atļauja nav dota un konkrēto darbu izmantot nedrīkst.

Tai pašā laikā internetā ir plaši pieejami dažādi autordarbi (piemēram, mūzikas, filmas, attēli, zīmējumi), kuru izmantošanu to autori ir atļāvuši saskaņā ar atvērtā satura licenci (Creative Commons – angļu val.).

Piemēram, fotoattēlu meklēšanas vietnē “Flickr” (https://www.flickr.com/explore) ir ievietoti attēli ar dažādām izmantošanas licencēm, tostarp nekomerciālai izmantošanai (Non-commercial Licence).

Tātad, atrodot kādu attēlu internetā, ir jābūt pietiekamai pārliecībai, ka atļauju šo darbu izmantošanai ir devis autors vai tiesību pārņēmējs.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas