E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22392
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Evita

Vecākiem, kuri ārkārtējās situācijas periodā no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 9. jūnijam saņēma bērna kopšanas pabalstu par bērnu vecumā no pusotra līdz diviem gadiem, līdzšinējā ikmēneša pabalsta 42,69 eiro apmērā tika izmaksāts pabalsts 171 eiro apmērā. Vai par ārkārtējās situācijas periodu no 2020. gada 6. novembra līdz 2021. gada 7. februārim arī līdzšinējā ikmēneša pabalsta (42,69 eiro apmērā) vietā tiks izmaksāts pabalsts 171 eiro apmērā? Ja ne, tad ar ko atšķiras abas ārkārtējās situācijas, kad vienā gadījumā ir labvēlīgāki apstākļi nekā otrā?

A
atbild:
17. februārī, 2021
Labklājības ministrija
Alise Ramane, Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte

Ārkārtējās situācijas laikā gandrīz visas ģimenes sastopas ar sarežģītiem apstākļiem: gan tās, kurās ir pavisam mazi bērni, gan tās, kuru aprūpē ir skolēni, gan arī ģimenes, kuru ienākumi pandēmijas dēļ ir būtiski samazinājušies. Dažās ģimenēs kāds ir zaudējis darbu un jebkādus ienākumus, tādēļ tās ir nonākušas sarežģītākās situācijās: nespēj veikt visus obligātos maksājumus un apmierināt savas pamatvajadzības, izmantojot ierastos problēmu risināšanas veidus. Šīm ģimenēm nepieciešams saņemt materiālu un psihosociālu palīdzību. Ir pietiekami liela sabiedrības daļa, kuras ienākumi, iespējams, nav mainījušies, taču tas nenozīmē, ka vecāki nav spiesti ieguldīt ārkārtīgi lielus resursus, lai spētu apvienot darba pienākumus un bērnu izglītošanu. Situācija pasaulē, Eiropā un Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatību nepārtraukti mainās, līdz ar to attīstās arī valdības rastie risinājumi.

Konstatēts, ka atsevišķas mērķgrupas nav precīzi identificējamas. Pastāv ļoti augsts risks, ka liela daļa ģimeņu ar bērniem nekvalificēsies valsts atbalsta saņemšanai. Taču tas nebūt nenozīmē, ka pandēmijas situācija nav skārusi konkrēto ģimeni, tādējādi valsts atbalsts visām ģimenēm ar bērniem ir būtisks un vitāli nepieciešams.

Ņemot vērā minēto, bērna kopšanas pabalsta apmērs netiks paaugstināts, bet valdība ir virzījusi priekšlikumu, kas paredz vienreizēju atbalsta izmaksu ģimenēm ar bērniem palielinātā apmērā, proti, 500 eiro par katru bērnu. Universāla finansiālā atbalsta sniegšana ģimenēm ar bērniem, nevērtējot atsevišķus kritērijus, piemēram, ienākumu zaudējumu apmēru, bērnu skaitu ģimenē vai bērnu vecumu, ļaus nodrošināt vienlīdzīgu valsts atbalstu visām ģimenēm, tādējādi novēršot risku, ka atbalstu nesaņemtu tā ģimene, kurai tas ir vitāli nepieciešams, taču noteikto kritēriju dēļ tā nespētu kvalificēties atbalsta saņemšanai. Šo atbalstu izmaksās martā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas