E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22369
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Ja iznomā dzīvokli juridiskajai personai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2021
Ilze

Kas ir jāņem vērā, ja fiziskā persona/dzīvokļa īpašnieks noslēdz nomas līgumu ar juridisko personu par dzīvokļa iznomāšanu ofisa vajadzībām? Fiziskā persona turpina dzīvot šajā dzīvoklī. Kādi nodokļi ir jāmaksā? Vai šis nomas līgums ietekmē NĪ nodokli? Kādas var būt iespējamās sankcijas pret dzīvokļa īpašnieku, ja nu gadījumā juridiskā persona nepilda savas saistības pret valsti (maksātnespēja, dažādi nodokļu parādi utt.)?

A
atbild:
10. februārī, 2021

Fiziskajai personai, iznomājot savu īpašumu, ir trīs iespējas, kā samaksāt nodokļus. Saimnieciskās darbības veicējs izvēlas vienu nodokļu maksāšanas režīmu:  

  • reģistrē saimniecisko darbību VID; 
  • paziņo VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu; 
  • izvēlas maksāt mikrouzņēmumu nodokli. 

Vairāk par šiem nodokļu maksāšanas režīmiem var izlasīt šeit. 

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. pants noteic, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim. 

Piemēram, Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošie noteikumi Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” nosaka: ja dzīvokļa īpašumā tiek īstenota komercdarbība, tad par šo objektu piemērojama nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

Tātad nekustamā īpašuma nodoklis, tā atvieglojumi utt. ir konkrētās pašvaldības kompetence; lai noskaidrotu sīkākas detaļas par šo tēmu, vajadzētu vērsties pašvaldībā. 

Jautājumā sniegts pārāk maz informācijas, lai konkrēti varētu pateikt, kādas var būt iespējamās sankcijas pret dzīvokļa īpašnieku, ja juridiskā persona nepilda savas saistības pret valsti. Katra persona patstāvīgi atbild par savām nodokļu saistībām. Nodokļu saistību neizpildes gadījumā piedziņu var vērst pret konkrētā nodokļu parādnieka naudu un mantu. Tātad fiziskajai personai, kas ir iznomājusi dzīvokli juridiskajai personai, nav jāatbild par juridiskās personas parādiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas