E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21859
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
2
19
2
19

Policijai ir tiesības iekļūt īpašumā tikai likumā noteiktajos gadījumos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2020
Sandra

Labdien! Vai policijas darbiniekam, zvanot pie manas mājas durvīm, ir tiesības ienākt iekšā bez ordera? Vai man ir tiesības atteikt policijai ienākt manā mājā? Un kādos gadījumos policija drīkst apskatīt manu māju bez ordera? Un kādos gadījumos es drīkstu atteikt viņiem ienākt savā īpašumā?

A
atbild:
10. decembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Valsts un pašvaldības policijas darbinieku iekļūšanu privātīpašumā nosaka likums “Par policiju” (turpmāk – likums), kurā uzskaitīti gadījumi, kad policija ir tiesīga iekļūt privātīpašumā.

Saskaņā ar likuma 12. panta pirmās daļas 16. punktu policijas darbiniekam, pildot sev uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības jebkurā diennakts laikā iekļūt dzīvoklī bez tajā dzīvojošo atļaujas (ja nepieciešams, lietojot fizisku spēku) gadījumos, kad persona aizturama nozieguma vietā vai ir apdraudēta citu personu dzīvība. Kā arī tiesības jebkurā diennakts laikā iekļūt nedzīvojamās telpās un zemesgabalu teritorijā (ja nepieciešams, lietojot fizisku spēku), izņemot tās nedzīvojamās telpas un zemesgabalu teritoriju, kam ir eksteritoriāls vai speciālā režīma statuss, gadījumos, kad persona aizturama nozieguma vietā, apdraudēta citu personu dzīvība, ir pamatotas aizdomas, ka tajā atrodas persona, kura tiek turēta aizdomās, apsūdzēta vai notiesāta par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu un izvairās no izmeklēšanas, tiesas vai soda izciešanas, vai bezvēsts prombūtnē esoša nepilngadīga persona, kā arī stihisko nelaimju un citu ārkārtēju notikumu gadījumos, kad apdraudēta personu un sabiedrības drošība.

Ikreiz, kad policijas darbinieki šajā pantā paredzētajos gadījumos ir iekļuvuši personu dzīvoklī pret iemītnieku gribu vai lietojot fizisku spēku, par to nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā rakstveidā jāziņo prokuroram.

Jebkurā citā gadījumā iekļūšana dzīvojamās un citās telpās ir pieļaujama tikai likumā noteiktajos gadījumos uz tiesneša lēmuma pamata vai neatliekamos gadījumos ar prokurora piekrišanu kratīšanas izdarīšanai.

Ja jums ir aizdomas, ka netiek ievērots likums un tiek aizskartas jūsu likumīgās tiesības un intereses, jums ir tiesības vērsties policijā ar attiecīgu iesniegumu. 

Tāpat jums ir tiesības pieprasīt policijas darbiniekam uzrādīt dienesta apliecību, kurā ir viņa fotogrāfija, vārds, uzvārds, ieņemamais amats, dienesta pakāpe, apliecības numurs un tās derīguma termiņš. Ja ir vēl kādas pamatotas aizdomas, var lūgt policijai uzgaidīt, piezvanīt uz numuru 110 un noskaidrot situāciju.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas