E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21800
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Par nodokļu piemērošanu darījumos ar finanšu instrumentiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
Jurijs

Labdien! Man nav skaidrs, kā pašam reģistrēt noguldījumu kontu. Piemēram, ja ir kāds konts pie brokera. Kas tieši brokerim ir par kontu, un kā to var piereģistrēt VID EDS vidē? Kādus soļus vajag izdarīt, un kādu formu vajag aizpildīt? Otrais moments ir par “Revolut” platformu. Piemēram, ir USD konts un no tā tiek veikti investīcijas darījumi “Revolut” investīciju platformā. Kas šajā gadījumā tas ir par kontu, USD? Es tā saprotu, ka reģistrēt vajag tieši USD IBAN. Trešais moments, no kurienes ņemt aktuālo valūtas pāru USD/EUR kursu, lai veiktu nodokļu maksājumus EUR valūtā? No Eiropas Centrālas bankas mājaslapas? Ceturtais, par nodokļu deklarēšanu. Kad tos vajag deklarēt, ja man jau būs piereģistrēts ieguldīšanas konts? Katru gadu, pat ja ieguldīšanas summa pārsniedz izņemto summu? Kādu formu vajag aizpildīt? Paldies!

A
atbild:
04. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darījumi ar vērtspapīriem notiek, izmantojot ieguldījumu kontu saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 panta nosacījumiem, tad piemēro īpašos iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas principus darījumiem ieguldījumu kontā.

Par ienākuma gūšanas dienu no ieguldījumu konta uzskata dienu, kad no ieguldījumu konta izmaksātā naudas summa pārsniedz ieguldījumu kontā iemaksāto naudas summu.

Ja darījumu veikšanai ar vērtspapīriem tiek izmantots ieguldījumu konts, tad ienākumu, ja tāds izveidojies, deklarē gada ienākumu deklarācijā, aizpildot D11 pielikumu “Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem nepiemēro neapliekamo minimumu un atvieglojumus”, un aprēķina maksājamo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Tā ir viena no situācijām.

Ja ir ideja pelnīt ar finanšu instrumentiem, tad šīs zināšanas ir jāapgūst patstāvīgi vai apmācību kursos, ko rīko arī šī biznesa pārstāvji un piedāvātāji tajā iesaistīties, lai gūtu peļņu. Rokasgrāmatas un citi informatīvie materiāli ir atrodami internetā.

Savukārt, ja ir jautājumi par nodokļu piemērošanu, gūstot ienākumus no darījumiem, tie jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas