E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21514
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Piedziņas vēršana pret galvotāju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
Daina

Labdien! Esmu saņēmusi zvanu no SIA “Paus Konsults” saistībā ar sava bijušā dzīvesbiedra parādu, kas ņemts 2008. gadā, un esmu bijusi galvotāja. Visu šo gadu laikā netiku informēta, ka parāds nav nomaksāts, ne rakstiski, ne telefoniski. Vai neiestājas noilgums pēc 3 vai 10 gadiem? Un kā man rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
17. novembrī, 2020

Civillikuma 1893. pants noteic, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Tātad, ja kreditors nebūs tiesā vērsies desmit gadu laikā no parādsaistību iestāšanās brīža, iestāsies noilguma termiņš. 

Pienācīgā kārtā izteikts atgādinājums (piemēram, ierakstītā vēstulē) pārtrauc noilgumu.

Civillikuma 1692. pants nosaka: galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda.

Civillikuma 1714. pants nosaka: galvinieks atsvabinās no savas atbildības, kad kreditors rīkojies nolaidīgi, izdarot piedziņu no parādnieka, un pielaidis pēc apstākļiem neatvainojamu vilcinājumu.

Civillikuma 1715. pants nosaka: ja galvinieks uzņēmies saistību tikai uz zināmu laiku, tad viņš arī atbild tikai par šo laiku.

Ja konkrētajā situācijā nav konstatējami Civillikuma 1714. un 1715. pantā norādītie apstākļi, tad kreditors var vērsties pret galvotāju, kamēr pastāv attiecīgā saistība un nav iestājies noilgums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas