E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21443
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
5
5

Pacientu uzskaite

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Signe

Labdien! Vai varat parastā cilvēka valodā paskaidrot šādu lietu: cilvēkam ir atkarība no alkohola, narkotikām, azartspēlēm. Ja viņš iestājas slimnīcā ar narkologa nosūtījumu, vai tas nozīmē, ka viņam uz pieres būs paraksts kā nestabilam cilvēkam? Vai tiesības viņš varēs nolikt? Vai oficiāli normālā darbā viņu varēs pieņemt? Ja negrib to parakstu, tad, cik es saprotu, ir jāiet uz slimnīcu bez šī narkologa izraksta?

A
atbild:
12. janvārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

No uzdotā jautājuma secināms, ka lasītājs vēlas noskaidrot, vai informācija par ārstēšanos no atkarībām būs pieejama darba devējiem.

Kā LV portālam iepriekš skaidrojis VSIA “Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs”, pacienti ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, kas radušies alkohola un citu psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ, tiek profilaktiski vai dinamiski novēroti, tomēr viņi netiek “uzskaitīti”, kā arī šī informācija nav pieejama publiski.

Ja tiek uzsākta ambulatorā vai stacionārā ārstēšana, pacientu iekļauj narkoloģisko pacientu reģistrā. Tāpat pacienti atkarībā no diagnozes tiek profilaktiski novēroti. Slimību profilakses un kontroles centrs uztur ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistru, kas ir valsts informācijas sistēma, kura satur datus par pacientiem, kas slimo ar noteiktām slimībām, arī narkoloģiskajiem pacientiem. To papildina ar nepersonalizētu informāciju no vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas (e-veselības), kuru 14 dienu laikā sniedz ārsts.

Narkologu dažkārt nepieciešams apmeklēt, lai veiktu obligātās veselības pārbaudes, piemēram, lai varētu vadīt transportlīdzekli. Normatīvie akti nosaka kārtību, kādā tiek veiktas personu veselības pārbaudes, medicīniskās pretindikācijas un sniegti attiecīgi atzinumi, kad nepieciešama transportlīdzekļa vadītāja vai ieroču nēsātāja un glabātāja apliecības iegūšana. Šajos gadījumos personas veselības stāvokli pirmreizēji vai atkārtoti izvērtē vai nu ģimenes ārsts, ņemot vērā psihiatra un narkologa atzinumus, vai arī ārstniecības iestādē izveidota specializēta komisija, kuras sastāvā ir arī narkologs.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas