E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21364
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai naktsklubs drīkst saglabāt videonovērošanas ierakstus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Undīne

Labdien! Cik ilgi ir jāsaglabā videonovērošanas ieraksti atpūtas vietā (naktsklubā), ja tiek tirgots alkohols? Vai tiešām drīkst veikt tikai reālā laika ierakstu bez ieraksta uzglabāšanas? Ja ir noticis noziegums, vai izklaides vietas īpašnieki drīkst atbildēt, ka nav videoierakstu?

A
atbild:
13. oktobrī, 2020

Šobrīd Alkohola aprites likums neparedz obligātus priekšnosacījumus videofiksācijas veikšanai alkohola tirdzniecības vietās. Tas nozīmē, ka ikviens alkohola mazumtirgotājs (kā datu apstrādes pārzinis) pats nosaka fizisko personu personas datu apstrādes priekšnosacījumus, apstrādājamo datu apjomu un nepieciešamību, ievērojot Vispārīgās datu aizsardzības regulas Nr. 2016/679 prasības datu apstrādes minimizēšanas jomā.

Ja ir noticis noziedzīgs nodarījums, tad tā izmeklēšanā iesaistās kompetentās institūcijas, kurām ir tiesības iepazīties ar visiem pierādījumiem lietā (tostarp ar videonovērošanas ierakstiem, ja tādi ir).

Līdz ar to, ja izklaides vietas īpašnieki no personas datu apstrādes pamatprincipu viedokļa ir izvērtējuši videoieraksta nepieciešamību un pieņēmuši lēmumu to neveikt, tad lietā nav pamata uzskatīt, ka šādam ierakstam būtu obligāti jābūt. Gluži pretēji, fizisko personu datu apstrādes pamatprincipi noteic, ka datus drīkst apstrādāt tādā apjomā, kāds nepieciešams datu apstrādes mērķa sasniegšanai (pēc iespējas minimizējot iejaukšanos datu subjektu privātajā dzīvē).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas