E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21333
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Piespiedu darbu var aizstāt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
VIKTORIJA

Labdien! Man drīz būs tiesa, prokurors pateica, ka visdrīzāk būs piespiedu darbs, bet es atrodos dekrēta atvaļinājumā, mazulītei tagad ir 1 gadiņš. Nav neviena, kas viņu varētu pieskatīt, uz bērnudārzu vēl neiet. Kā tad būs ar piespiedu darbu?

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Piespiedu darbs kā pamatsods vai papildsods ir piespiedu iesaistīšana sabiedrībai nepieciešamajos darbos, ko notiesātais vai persona, kurai piespiedu darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, izcieš, veicot dzīvesvietas apvidū piespiedu darba izpildes institūcijas noteiktos darbus no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un bez atlīdzības.

Piespiedu darbu kā pamatsodu nosaka uz laiku no 40 līdz 280 stundām. Prokurors, priekšrakstā par sodu nosakot piespiedu darbu, var piemērot ne vairāk kā pusi no šajā pantā paredzētā maksimālā piespiedu darba ilguma.

Piespiedu darbu kā papildsodu uz laiku no 40 līdz 100 stundām var noteikt personām, kuras notiesātas nosacīti.

Piespiedu darbs nav piemērojams tikai darbnespējīgām personām.

Saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa (LSIK) 136. panta otrajā daļā noteikto notiesāto piespiedu darbā drīkst nodarbināt darbadienās ne vairāk par divām stundām, bet ar viņa piekrišanu – ne vairāk par četrām stundām no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un ne vairāk par astoņām stundām brīvdienās un svētku dienās. Ja notiesātais nestrādā un nemācās, viņu drīkst nodarbināt līdz astoņām stundām dienā. Līdz ar to, izvērtējot vairākus kritērijus, piemēram, nodarbinātā iespējas nodrošināt ar darbu noteikto stundu skaitu, probācijas klients var strādāt katru dienu pa astoņām stundām ar pārtraukumu, ja viņš nemācās un nestrādā.

Tāpat LSIK 134. panta trešā daļa paredz, ka gadījumos, ja notiesātais priekšzīmīgi pilda piespiedu darbu un citus viņam uzliktos pienākumus un faktiski ir izciesta ne mazāk kā puse no noteiktā soda, piespiedu darba izpildes institūcija var sagatavot un iesniegt rajona (pilsētas) tiesai iesniegumu par notiesātā atbrīvošanu no turpmākas soda izciešanas. Piespiedu darba izpilde līdz lietas izskatīšanai tiesā tiek apturēta.

Ar kārtību, kādā tiek izpildīts piespiedu darbs, var iepazīties Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 119 “Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests organizē kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 119).

Piespiedu darba izpildi organizē tā Valsts probācijas dienesta (VPD) teritoriālās struktūrvienības nodaļa, kuras darbības teritorijā atrodas probācijas klienta deklarētā dzīvesvieta. LSIK 133. pantā noteikts, ka notiesātajam, kuram piemērots piespiedu darbs, ir pienākums pieteikties piespiedu darba izpildes uzsākšanai VPD teritoriālajā struktūrvienībā atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai 10 darba dienu laikā no dienas, kad stājies spēkā tiesas nolēmums vai prokurora priekšraksts par sodu, vai 10 darba dienu laikā pēc notiesātā atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes, ja piespiedu darbs piemērots kopā ar brīvības atņemšanas sodu. Ja tiesa pieņēmusi lēmumu par notiesātā pirmstermiņa atbrīvošanu no soda, notiesātajam ir jāierodas pieteikties piespiedu darba izpildes uzsākšanai VPD teritoriālajā struktūrvienībā atbilstoši savai dzīvesvietai 3 darba dienu laikā pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 119 15. punktam pirms piespiedu darba izpildes uzsākšanas amatpersona sagatavo darba grafiku, saskaņojot to ar darba devēju un probācijas klientu. Saskaņoto darba grafiku darba devējs un probācijas klients apliecina ar parakstu. Vienu darba grafika eksemplāru izsniedz darba devējam, otru – probācijas klientam, trešo – pievieno probācijas klienta lietai.

Tādējādi iesakām tomēr rast iespēju, kas varētu pieskatīt bērnu laikā, kad veicams piespiedu darbs, jo pretējā gadījumā sekas var būt smagākas. Proti, saskaņā ar minēto MK noteikumu 43. punktu, ja probācijas klients pēc brīdinājuma saņemšanas neierodas pieteikties piespiedu darba izpildei vai atkārtoti pārkāpj piespiedu darba izpildes nosacījumus, ar kuriem tika iepazīstināts, un neinformē par attaisnojošiem iemesliem, amatpersona 15 dienu laikā sagatavo iesniegumu tiesai par piespiedu darba aizstāšanu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu. Iesniegumam pievieno tajā minēto dokumentu kopijas. Vienu iesnieguma eksemplāru nosūta tiesai, otru pievieno probācijas klienta lietai.

Atbilstoši Krimināllikuma 40. panta trešajai daļai, ja persona, kas notiesāta ar piespiedu darbu, ļaunprātīgi izvairās no soda izciešanas, tiesa neizciesto sodu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, četras darba stundas rēķinot kā vienu īslaicīgas brīvības atņemšanas dienu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas