E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21173
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi ir jāmaksā tam vecākam, ar kuru bērni nedzīvo

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Nezinīte

Kā ir ar uzturlīdzekļiem, ja bērni pusgadu nodzīvoja pie tēva, bet tagad sāk dzīvot pie mātes? Vai tēvam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus uzreiz? Pusgadu, ko bērni nodzīvoja pie viņa, viņš nesaņēma nekāda veida materiālo palīdzību no bērnu mātes un viņa bērnus pie sevis paņēma uz vienu dienu mēneša laikā.

A
atbild:
29. oktobrī, 2020

Labdien! Civillikuma 178. panta pirmā un otrā daļa nosaka: “Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Tas nozīmē, ka uzturlīdzekļi par bērnu uzturēšanu ir jāmaksā tam vecākam, ar kuru bērni nedzīvo.

Ja vecāku starpā bija noslēgta vienošanās par bērnu ikdienas aprūpi, saskarsmes tiesībām un uzturlīdzekļu apmēru,  un vienošanās dokumentā ir noteikts, ka bērnu ikdienas aprūpi un uzraudzību īsteno tēvs, bērnu tēvs var piedzīt nesaņemtos uzturlīdzekļus no bērnu mātes par periodu, kad bērni dzīvoja ar viņu.

Ja vecāku starpā nekāda rakstveida vienošanās netika noslēgta, ieteicams to sastādīt, lai turpmāk pastāvētu nosacījumi, ar kuru vecāku bērni dzīvo pastāvīgi, ar kuru vecāku bērniem ir saskarsmes tiesības un kāds ir uzturlīdzekļu apmērs, ko vecākam jāmaksā.

Uzturlīdzekļus, ko nesaņēmāt par periodu, kad bērni dzīvoja ar jums, varat piedzīt, vēršoties tiesā ar prasības pieteikumu. Pieteikumam ir jāpievieno pierādījumi, kas norāda, ka bērni dzīvoja kopā ar bērnu tēvu konkrētu periodu un bērnu tēvs uzturēja bērnus patstāvīgi.

Ja situācija mainās tādējādi, ka bērni atkārtoti ilgstoši dzīvos ar bērnu tēvu, un bērnu māte nesniegs uzturlīdzekļus viņu uzturam, tad ir jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu vecāka vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas