E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2116
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Būvkomersantu reģistrācijas apliecības nepieciešamība

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2013
Vladimirs Petrovs

Labdien! Mēs nodarbojamies ar elektromontāžas darbiem būvobjektos. Mums ir visi nepieciešamie sertifikāti un būvkomersanta reģistrācijas apliecība. Ja mēs ņemam palīgā apakšuzņēmējus, kuri veic sīkus darbus mūsu uzraudzībā, vai tiem uzņēmumiem ir nepieciešama būvkomersanta reģistrācijas apliecība?

A
atbild:
05. aprīlī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa skaidro, ka būvniecības pakalpojumu regulējums ir noteikts Būvniecības likuma 8. un 10.pantā. Būvniecības likuma 8.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka fiziskām personām ir nepieciešams būvprakses vai arhitekta prakses sertifikāts, lai patstāvīgi darbotos šādās būvniecības jomās: inženierizpēte, projektēšana, būvekspertīze, būvdarbu vadīšana, būvuzraudzība. Lai veiktu komercdarbību būvniecības jomās, kurās fiziskajai personai patstāvīgai darbībai nepieciešams būvprakses vai arhitekta prakses sertifikāts, komersantam jāreģistrējas būvkomersantu reģistrā (Būvniecības likums, 10.panta pirmā daļa).

Turklāt Ministru kabineta 2003.gada 8.jūlija noteikumi Nr.383 “Par būvprakses un arhitekta prakses sertifikātu piešķiršanu, reģistrēšanu un anulēšanu”, kura pielikumā ir norādītās būvniecības jomas, paredz, ka elektroietaišu izbūves darbu vadīšana un būvuzraudzība ir reglamentētā joma, kurai būvprakses sertifikāts ir nepieciešams.

Attiecīgi elektroietaišu izbūves darbu izpildei ir nepieciešams sertificēts speciālists elektroietaišu izbūves darbu vadīšanas un būvuzraudzības jomā, kā arī komersantam ir jābūt reģistrētam būvkomersantu reģistrā. Savukārt, ja šādu darbu veikšanai slēdz līgumu ar darbuzņēmēju, tad līgumā jānorāda par būvniecību atbildīgā puse, ja atbildīgs ir galvenais būvuzņēmējs, kurš ir reģistrēts būvkomersantu reģistrā un kuram ir attiecīgajā jomā sertificēts speciālists, tad šo darbu izpildītājs (darbuzņēmējs) var nebūt reģistrēts būvkomersantu reģistrā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas