E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20778
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
12
12

Par nodokļu piemērošanu darījumos ar vērtspapīriem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Pēteris

Labdien! Esmu izveidojis investīciju kontu ārzemju brokeru uzņēmumā. No Latvijas bankas pārskaitīju naudu uz savu jaunatvērto brokera kontu un tad pārskaitīju naudu uz savu brokera investīciju kontu. Ja es veicu investīcijas, kuru vērtība aug, un tad pārdodu akcijas ar peļņu, vai, pārskaitot naudu atpakaļ no investīciju konta uz brokera kontu un tālāk uz savu bankas kontu, ir jāmaksā tikai kapitāla pieauguma nodoklis par peļņas apjomu? Ja es pārdodu akcijas, taču nauda paliek investīciju kontā un tiek tālāk investēta, neņemot peļņu ārā, vai šis ienākums ir apliekams ar nodokli? Vai investīciju izņemšana un pārskaitīšana atpakaļ tiek aplikta ar nodokli naudas zaudējuma gadījumā? Vai ir kādi citi nodokļi, kuri ir jāņem vērā šajā situācijā? Paldies!

A
atbild:
14. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā, ja tiek veikti darījumi ar finanšu instrumentiem (vērstpapīriem) un darījumu veikšanā neizmanto deklarēto ieguldījumu kontu (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 panta speciālās prasības), tad attiecināma parastā iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība kapitāla pieaugumam, kas paredz reizi ceturksnī vai gadā deklarēt ienākumu no kapitāla pieauguma un maksāt nodokli, jo ienākums no kapitāla aktīvu (vērtspapīru) atsavināšanas ir uzskatāms par ienākumu no kapitāla pieauguma. Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību, iekļaujot arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu. Nodokļa likme kapitāla pieaugumam ir 20%.

Par ienākuma gūšanas dienu uzskatāma diena, kad nodokļu maksātājs saņem naudu, t. i., kad viņam rodas tiesības ar to rīkoties, arī izmantot tālāko darījumu veikšanai vai pārskaitīšanai uz privāto kontu. Kapitāla pieauguma gadījumā, ja darījumu veikšanā neizmanto ieguldījumu kontu, nodoklis maksājams no akciju pārdošanas iegūtajiem ienākumiem neatkarīgi no tā, ka līdzekļi glabājas brokera kontā.

Jautājumi par nodokļu piemērošanu savos individuālajos darījumos ar vērtspapīriem jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas