E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20556
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Kā atjaunot dzimšanas apliecību, ja persona dzīvo ārzemēs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2020
Erika

Labdien! Vai kāds no vecākiem drīkst atjaunot pilngadīgā bērna dzimšanas apliecību bez bērna klātbūtnes Latvijā, ja pilngadīgais bērns atrodas ārzemēs un pats to nevar izdarīt? Paldies!

A
atbild:
13. augustā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pilngadīga bērna vecākiem nav tiesību atjaunot bērna dzimšanas apliecību uz likumiskās pārstāvības pamata, jo noteikums par likumisko pārstāvību attiecināms tikai uz nepilngadīgām personām, pēc pilngadības sasniegšanas šāda pārstāvība uz likuma pamata vairs nav spēkā.

Pilngadīgas personas dzimšanas apliecību var pieprasīt tikai persona pati vai tās pilnvarota persona, šādos gadījumos nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara.

Ja dzīvojat ārvalstīs, tad pastāv iespēja, ka pieprasījumu iesniedzat elektroniski, parakstot to ar elektronisko parakstu. Ievērojot, ka dzimšanas apliecību jums var izsniegt tikai izdrukātā veidā, dzimšanas apliecības kopiju ir iespējams saņemt pa pastu ierakstītā sūtījumā. Lai precizētu, kā nokārtot apliecības saņemšanu pa pastu, lūdzu sazinieties ar iestādi, kurai plānojat iesniegt pieprasījumu.

Ja pilsētā vai valstī, kurā dzīvojat, ir jebkāda veida Latvijas Republikas pārstāvniecība (piemēram, vēstniecība), dzimšanas apliecības kopiju var saņemt arī pārstāvniecībās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas