E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20508
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
9
9

Pašaizsardzība kā nepieciešamā aizstāvēšanās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Māris R

Labdien! Vēlos izprast jēdziena “pašaizsardzība” skaidrojumu, kurš tiek izmantots Ieroču aprites likumā. Interesē arī, kas ir pašaizsardzībai paredzētie gāzes baloniņi? Tiem ir jābūt sertificētiem pašaizsardzībai? Iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
07. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Pašaizsardzība kā juridisks termins Ieroču aprites likumā nav definēts, bet līdzīgu skaidrojumu šim terminam iespējams noskaidrot saskaņā ar Krimināllikuma 29. pantu – kā nepieciešamā aizstāvēšanās. Šis apstāklis, pamatojoties uz Krimināllikuma 28. pantu, izslēdz kriminālatbildību, kaut arī šajos apstākļos izdarītās darbības atbilst šajā likumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Interpretējot pašaizsardzības apstākļus, pazīmes varētu ietvert arī kā Krimināllikumā noteikto šķietamo aizstāvēšanos (Krimināllikuma 30. pants), arī galējo nepieciešamību (Krimināllikuma 32. pants).

Ieroču aprites likumā (turpmāk – likums) ir noteikts, ka ieročus, munīciju un speciālos līdzekļus var izmantot arī pašaizsardzībai (likuma 7. pants). Saskaņā ar likuma 1. panta 9. punktu gāzes baloniņš ir speciālais līdzeklis, kas pildīts ar sašķidrinātu gāzi, kurai ir īslaicīga kairinoša vai paralizējoša iedarbība un ko var izmantot pašaizsardzībai.

Likuma 7. panta otrā daļa paskaidro, ka pašaizsardzībai klasificētos E kategorijas gāzes ieročos, signālieročos un gāzes baloniņos atļauts izmantot šādas kairinošas vielas (lakrimatorus):

  • omega-hloracetofenolu (fenacilhlorīds) CN (CAS numurs 532-27-4);
  • O-hlorobenzilidenemalonitrilu CS (CAS numurs 2698-41-1);
  • Oleoresin Capsicum, Capsaicin OC (piparu gāze) (CAS numurs 8023-77-6);
  • Capsaicin II PAVA (sintētiskā piparu gāze, Nonivamide) (CAS numurs 2444-46-4).

Saskaņā ar likuma 65. panta otro daļu gāzes baloniņu atļauts pielietot pašaizsardzībai nepieciešamās aizstāvēšanās situācijā, lai ar gāzes palīdzību iedarbotos uz cilvēka vai dzīvnieka organismu.

Pamatojoties uz likuma 73. panta pirmās daļas 5. punktu, fiziskajai un juridiskajai personai ir nepieciešama speciālā atļauja (licence) komercdarbībai ar gāzes baloniņiem. Komersanta licences izsniegšanas kārtību nosaka likuma 73. panta trešās daļas 6., 7. punkts, bet savukārt gāzes baloniņu komerciālās aprites iegādes nosacījumus regulē 76. panta ceturtā daļa.

Tātad, vadoties no iepriekš minētā, gāzes baloniņiem likums nenosaka kādu īpašu sertificēšanas kārtību pašaizsardzībai, bet likumā ir noteikta kārtība, kāda ir jāievēro komersantam attiecībā uz komercdarbību.  

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas